Svartebørshaiene prøver seg

Selger VM-billetter til dobbel pris.

BRØLET! Brøler gjør de, men det er fortsatt plass i Kollen i de fleste VM-dagene. Likevel prøver enkelte å sko seg på billettsalg. Foto: Eirik Gjessing/Ski-VM 2011
BRØLET! Brøler gjør de, men det er fortsatt plass i Kollen i de fleste VM-dagene. Likevel prøver enkelte å sko seg på billettsalg. Foto: Eirik Gjessing/Ski-VM 2011 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Du bør forsikre deg om at du kjøper billettene dine fra en seriøs aktør, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Ombudet har i forbindelse med ski-VM fått flere henvendelser om svartebørssalg gjennom nettsidene til det engelske selskapet Viagogo Ltd. Her formidles billetter til solid overpris, noe som er et klart brudd på den norske svartebørsloven.

    Eksempelvis ser vi billetter til 15 km for menn 1. mars fra 1.400 kroner. Hos Billettservice som selger offisielt for VM-arrangøren, finner vi til samme arrangement for 622 kroner, før leveringsgebyr.

Forbrukerombudet jobber for å få stanset markedsføringen fra det engelske selskapet, blant annet har de sørget for at selskapets annonsering gjennom Google har blitt fjernet. Men nettsidene ligger der fortsatt, og ber både kjøpere og selgere av billetter om å melde seg.

Nei, ski-VM er ikke gratis: Flau skrivefeil skaper VM-forvirring

VM-billetter selges også andre steder

DinSide finner ved et søk på Finn.no flere private som selger billetter til det pågående ski-VMs hoppøvelser, langrennsøvelser og stafetter. Enkelte av disse ser ut til å selges dyrere enn billettene vi finner via arrangøren. Og siden det foreløpig bare er to dager i programmet som er markert som utsolgt (torsdag 24. februar var utsolgt, og i skrivende stund er også fredag 4. mars, med blant annet herrestaffett i langrenn, markert som utsolgt), kan det være lurt å følge Forbrukerombudets råd om sjekke hvem du handler hos: Den offisielle arrangøren er alltid det tryggeste tipset i så måte.

Forbud (nesten) uten konsekvenser

Siden 2007 har det vært forbud mot å selge billetter på svartebørs her i landet. Det vil si at en ikke har lov til å videreselge billetter til sports- og kulturarrangementer som går av stabelen i Norge, til en høyere pris enn pålydende. (Loven omfatter ikke på samme måte videresalg av billetter til arrangementer i andre land.)

Tidligere har DinSide omtalt det beklagelige faktum at de som bryter denne loven kan gjøre det med så godt som null frykt for negative konsekvenser.

- Det er ingen straffesanksjoner ved brudd på loven, fortalte juridisk rådgiver Sverre Åril i Forbrukerombudet til DinSide for ett år siden, og sa videre at det eneste selger i praksis risikerer er å måtte betale tilbake det kjøperen har punget ut ekstra for billettene.

- De får komme å ta meg! Svartebørsselger (32) fra Notodden

Hva gjør du?

Har du kjøpt billetter til sports- eller kulturarrangementer i Norge, for mer enn pålydende, kan du etter svartebørsloven kreve tilbake overprisen fra selger. Men handler du fra privatpersoner eller selskaper uten helt rent mel i posen, kan du ha så mange krav du bare vil uten at det automatisk betyr penger tilbake på konto.

Forbrukerombudet råder deg til å betale kontant ved levering av billettene eller med kredittkort når du handler billetter. Forskuddsbetaler du med bankkort eller overføring til selgers bankkonto, står du svakere ved ikke-levering og svindel. Bruker du kredittkort, kan du klage til banken din dersom det oppstår problemer i forbindelse med kjøpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer