Svekker stillingsvernet

Tar Bondevik-regjeringen med den ene hånda, og gir med den andre? Regjeringen strammer inn bedriftenes adgang til å permittere ansatte, men gjør det enklere ansette folk midlertidig.

Publisert
Sist oppdatert

Færre permitterte, men færre i fast jobb? Det kan bli konsekvensen av regjeringens tiltak.

For ledige

Finansminister Per Kristian Foss mener forslag til statsbudsjett for 2004 betyr et krafttak for arbeidsledige.

Kampen mot arbeidsledigheten står sentralt i budsjettet, ifølge regjeringen. Innstramningene i permitteringsadgangen bidrar utvilsomt til nettopp det.

Perioden for arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering skal økes fra 3 til 30 dager, mener regjeringen. Det betyr at bedriftene må betale lønn de 30 første dagene av permitteringstida.

Det ligger i kortene at regjeringen mener det skal stimulere til færre permitteringer, noe som vil bety at flere folk er i arbeid.

Myker opp

En annen konsekvens kan være at folk får sparken i stedet for å bli permittert.


Regjeringen vil også fjerne midlertidige unntak fra maksimal permitteringsperiode. Bedriftene vil nå bare kunne permittere i inntil 26 uker.

Samtidig vil Bondevik, Foss og gjengen øke næringslivets adgang til midlertidig ansettelse, altså vikariater, engasjementer og kortvarige prosjektansettelser.

Stillingsvernet svekkes, med andre ord. Ikke overraskende er reaksjonene fra arbeidstakerorganisasjonene sterke.

Reagerer

- Dette er fullstendig uakseptabelt. Det innebærer en alvorlig svekkelse av stillingsvernet som er fastlagt i Arbeidsmiljøloven. Dette vil undergrave retten til faste stillinger og bidra til et mer brutalisert arbeidsliv der arbeidstakernes stilling svekkes, sier LO-leder Gerd-Liv Valla.

Kollega Randi Bjørgen i Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS) er heller ikke nådig.

- Det vi nå ser er et angrep på faglige rettigheter på en ganske provoserende måte, sier YS-leder Bjørgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer