Økt grensehandel i andre kvartal

Svenskehandelen øker kraftig, men slett ikke sikkert det lønner seg

Det er ikke alltid billig og bra å handle på andre siden av grensa. Her er hva du må tenke på før du følger strømmen.

STIGENDE SVENSKEHANDEL: Andre kvartal av 2017 handlet elleve prosent flere nordmenn på andre side av landegrensa, men det er lurt å tenke seg om før handlevogna fylles. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix.
STIGENDE SVENSKEHANDEL: Andre kvartal av 2017 handlet elleve prosent flere nordmenn på andre side av landegrensa, men det er lurt å tenke seg om før handlevogna fylles. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra SSB viser at nordmenn grensehandlet for 14,9 milliarder kroner i årets andre kvartal, som er en økning på 11 prosent fra samme periode i fjor. Det ble gjennomført 7.892.000 dagsturer fra Norge til nærliggende land for å fylle handlekurven, 9,2 prosent flere turer enn i fjor.

- Statistikken baserer seg hovedsakelig på tall fra handel i Sverige, men tar også med seg tall fra «andre land», som omfatter Danmark, Tyskland og steder hvor det er mulig å dra på dagstur for å handle, sier Jinhui Lysen i SSB.

Ikke alt er billigere

Grensehandel har rykte på seg for å være billigere enn å handle i Norge, men gjør det at du kan være helt ukritisk når du er på harryhandel? Nei, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

- Med dagens kronekurs er det ikke så mye valutarabatt å hente, det er nok heller lavere priser på en del varer og tjenester som lokker. Hvor mye det lønner seg, og om det lønner seg i det hele tatt, avhenger av hva du kjøper, i tillegg må du ta med transportutgiftene, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonomen anbefaler deg å lage en handleliste i forkant av Sverige-turen, og sjekke norske priser i forkant, slik at du unngår bomkjøp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer