Svenskenes rente på bunnivå

Virkningene av finanskrisen rammer fortsatt hardere i nabolandet.

Det norske flagget vaier foreløpig litt kraftigere enn det svenske. Foto: Per Ervland
Det norske flagget vaier foreløpig litt kraftigere enn det svenske. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag varslet Sveriges Riksbank at den nye styringsrenta går fra 1 til rekordlave 0,5 prosent. Renta er forventet å ligge på dette nivået frem til begynnelsen av 2011, melder sentralbanken.

Den forverrede økonomiske utviklingen i verden rammer Sverige hardt, melder Riksbanken i dag. De forventer at lavkonjunkturen blir enda dypere enn det de spådde i februar.

0,5 blir regnet som et tilnærmet bunnivå for svenskerenta, og den svenske sentralbanken har dermed ikke mulighet til å stimulere økonomien ytterligere med flere rentekutt.

Men selv om svenskene nå har en styringsrente på 0,5 prosent, betyr ikke det at vi kan forvente like lav rente her hjemme.

- Nå har jo også Norges Bank sagt at vi skal ned på 1 prosent, så ifølge sentralbanken står det nesten like ille til her da, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities.

Utnytt finanskrisen - gjør kupp på svenskenes Finn

Forskjell på Norge og Sverige

Han påpeker at det likevel er noen viktige forskjeller på tilstanden i Sverige og i Norge.

- Det private konsumet har falt hardt i mange land som følge av den internasjonale finanskrisen, og dette går ut over industri som i stor grad produserer konsumvarer. Sverige har mye produksjon av konsumvarer, bilproduksjonen er for eksempel hardt rammet. Det samme er eksporten, sier Wilhelmsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer