Svenskenes rente på bunnivå

Virkningene av finanskrisen rammer fortsatt hardere i nabolandet.

Det norske flagget vaier foreløpig litt kraftigere enn det svenske. Foto: Per Ervland
Det norske flagget vaier foreløpig litt kraftigere enn det svenske. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag varslet Sveriges Riksbank at den nye styringsrenta går fra 1 til rekordlave 0,5 prosent. Renta er forventet å ligge på dette nivået frem til begynnelsen av 2011, melder sentralbanken.

Den forverrede økonomiske utviklingen i verden rammer Sverige hardt, melder Riksbanken i dag. De forventer at lavkonjunkturen blir enda dypere enn det de spådde i februar.

0,5 blir regnet som et tilnærmet bunnivå for svenskerenta, og den svenske sentralbanken har dermed ikke mulighet til å stimulere økonomien ytterligere med flere rentekutt.

Men selv om svenskene nå har en styringsrente på 0,5 prosent, betyr ikke det at vi kan forvente like lav rente her hjemme.

- Nå har jo også Norges Bank sagt at vi skal ned på 1 prosent, så ifølge sentralbanken står det nesten like ille til her da, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities.

Utnytt finanskrisen - gjør kupp på svenskenes Finn

Forskjell på Norge og Sverige

Han påpeker at det likevel er noen viktige forskjeller på tilstanden i Sverige og i Norge.

- Det private konsumet har falt hardt i mange land som følge av den internasjonale finanskrisen, og dette går ut over industri som i stor grad produserer konsumvarer. Sverige har mye produksjon av konsumvarer, bilproduksjonen er for eksempel hardt rammet. Det samme er eksporten, sier Wilhelmsen.

Bjørn Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securities Foto: First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securities Foto: First Securities Vis mer

I Norge produserer vi i liten grad konsumvarer, og norsk industri har derfor ikke merket krisen like hardt som den svenske.


- Men vi har merket det i Norge også. Færre produserte biler, fører til mindre behov for aluminium, som vi produserer i Norge, sier Wilhelmsen, og understreker at den norske råvarebaserte produksjonen også merker krisen, om enn ikke like direkte.

- Det er mulig at vi ligger litt lengre tilbake etter i cykelen enn det Sverige gjør, sier Wilhelmsen.

Norske banker følger best

En annen ting som skiller Norge fra Sverige og andre land, er at styringsrenta har større gjennomslagskraft på bankenes utlånsrenter.

- Dette er nok blant annet fordi norske banker er bedre stilt enn bankene i andre land, og det kan delvis skyldes at myndighetenes tiltak har en effekt på økonomien. Vi ser i hvert fall at norske banker i større grad følger sentralbanken enn det utenlandske banker gjør, sier Wilhelmsen.

- Dette betyr at pengepolitikken fungerer, og det er bra.

Fortsatt kutt i Norge

Norges Bank kuttet renta med 0,5 prosentpoeng ved forrige rentemøte, og alt tilsier at styringsrenta skal videre ned. First Securities mener det ligger an til at vi får det varslede rentekuttet på 0,5 prosentpoeng, som betyr en rekordlav styringsrente på 1,5 prosent.

Falsk e-post fra Norges Bank - ville du latt deg lure?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer