Svett som en gris?

De fleste av oss svetter ut 1,5 liter hver dag, men for noen renner det i strie strømmer.

Apoteket har deodoranter som er spesielt beregnet for kraftig svetting. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Apoteket har deodoranter som er spesielt beregnet for kraftig svetting. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er vanskelig å finne en oversikt over hvor mange i Norge som rammes av voldsom svetting, siden det er en subjektiv opplevelse, sier Cato Mørk, hudlege ved Rikshospitalet. Han bekrefter imidlertid at det er et stort problem hos mange nordmenn.

Svetting er en mekanisme som kroppen bruker til å opprettholde en stabil temperatur. Kroppen har mer enn tre millioner svettekjertler, og selv om svette i utgangspunktet er luktløs, utvikler den kroppslukt når den kommer i kontakt med bakterier som finnes på huden.

Les også: De pinligste plagene

Kan skyldes sykdomPlages du mye av svette og lurer på om det er unormalt? Da er det flere ting du kan være obs på.

De fleste som lider av mye svetting, begynner å få plagene når de er barn eller tenåringer. Begynner du plutselig å svette uvanlig mye i voksen alder, kan det være tegn på at noe er galt. Det kan hende du har en infeksjon eller at noe er galt med stoffskiftet ditt.

- I svært sjeldne tilfeller kan økt svetting også være et tegn på lymfekreft, sier Mørk.

Forandring av kroppslukt kan ha flere medisinske forklaringer. Ifølge Pasienthåndboka kan en ubehagelig lukt skyldes sukkersyke eller lever- eller nyresykdom. Fiskeodør-syndrom, hvor forstyrrelser i stoffskiftet gjør at svette og ånde lukter råtten fisk, er en uvanlig tilstand som hos noen kan holdes i sjakk med endring av spisevaner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer