Svett som en gris?

De fleste av oss svetter ut 1,5 liter hver dag, men for noen renner det i strie strømmer.

Apoteket har deodoranter som er spesielt beregnet for kraftig svetting. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Apoteket har deodoranter som er spesielt beregnet for kraftig svetting. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Begynner du plutselig å svette uvanlig mye i voksen alder, kan det være tegn på at noe er galt.


- Det er vanskelig å finne en oversikt over hvor mange i Norge som rammes av voldsom svetting, siden det er en subjektiv opplevelse, sier Cato Mørk, hudlege ved Rikshospitalet. Han bekrefter imidlertid at det er et stort problem hos mange nordmenn.

Svetting er en mekanisme som kroppen bruker til å opprettholde en stabil temperatur. Kroppen har mer enn tre millioner svettekjertler, og selv om svette i utgangspunktet er luktløs, utvikler den kroppslukt når den kommer i kontakt med bakterier som finnes på huden.

Les også: De pinligste plagene

Kan skyldes sykdom
Plages du mye av svette og lurer på om det er unormalt? Da er det flere ting du kan være obs på.

De fleste som lider av mye svetting, begynner å få plagene når de er barn eller tenåringer. Begynner du plutselig å svette uvanlig mye i voksen alder, kan det være tegn på at noe er galt. Det kan hende du har en infeksjon eller at noe er galt med stoffskiftet ditt.

- I svært sjeldne tilfeller kan økt svetting også være et tegn på lymfekreft, sier Mørk.

Apoteket har deodoranter som er spesielt beregnet for kraftig svetting. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Apoteket har deodoranter som er spesielt beregnet for kraftig svetting. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Forandring av kroppslukt kan ha flere medisinske forklaringer. Ifølge Pasienthåndboka kan en ubehagelig lukt skyldes sukkersyke eller lever- eller nyresykdom. Fiskeodør-syndrom, hvor forstyrrelser i stoffskiftet gjør at svette og ånde lukter råtten fisk, er en uvanlig tilstand som hos noen kan holdes i sjakk med endring av spisevaner.

Les også: Slik unngår du vond kroppslukt

Botox og operasjon
I enkelte tilfeller er det nødvendig å oppsøke lege for å få svettingen under kontroll. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe.

- Håndsvette, for eksempel, er et stort problem hos mange, sier Mørk. Han råder dem som plages mye, til å kjøpe et iontoforese-apparat som tilfører elektrisitet til svetteområdet. Dette apparatet kan også brukes ved behandling av svette på føtter og i armhuler.

- Botox er en annen behandlingsmetode mot svetting både i håndflater, fotsåler og armhuler. Behandlingen varer i flere måneder, men den er både smertefull og kostbar, sier han.

Les også: Derfor stinker du

Hva du kan gjøre selv

 • Bruk sokker og sko som er laget av naturlige materialer. Noen syntetiske materialer hindrer føttene dine i å puste, noe som kan forverre både svette og lukt. Visse typer sportssokker kan også hjelpe.
 • Syntetiske klær kan også hindre huden din i å puste, slik at svetten øker.
 • Bruk antiperspirant på hender og føtter om natten.
 • Stress kan øke svettproduksjonen, så prøv avslappingsteknikker som yoga og meditasjon.
 • Enkelte matvarer og drikke som koffein og alkohol kan øke svetteutskillelsen, så pass på hva du spiser.
 • På apoteket kan du få kjøpt midler som inneholder 20 prosent aluminiumklorhexhydrat. Dette påfører du direkte på huden.
 • Bruk talkum på føttene eller i fottøyet. Dette absorberer fukt.

 • I sjeldne tilfeller kan kirurgi, hvor man fjerner en del svettekjertler eller kutter nervene som styrer svettekjertlene, være en løsning, selv om det kan oppstå komplikasjoner.

  Ifølge Mørk blir mange veldig fornøyd med resultatet, men i noen tilfeller kan svetteproblemet forflytte seg til et annet sted. Han poengterer at det er en irreversibel operasjon som også i sjeldne tilfeller kan forårsake lammelser.

  Les også: Dette avslører lydene dine

  Kilder: Men's Health, Pasienthåndboka

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer