Svindel med euro-sedler

Innføringen av den felles europeiske valutaen, euroen, har ført til økt svindel.

Vanskelig å bli kvitt denne!
Vanskelig å bli kvitt denne! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Jyllands-Posten er det så mange falske euro-sedler i omløp, at det kan være vanskelig å få lov å betale med de største.

Er man på reise i Europa, bør man derfor være oppmerksom på at flere butikker nekter å ta mot 100, 200 og 500-sedler.

- Å miste verdien av en 5 eller 10-euro seddel er ikke så ille, men hvis en av de store sedlene viser seg å være falsk, er det mye mer alvorlig. Skal du betale med en 500-seddel over disken i en liten landsby, vil den nok derfor bli avvist, sier kriminalassistent Nils Ørnskov fra Rikspolitiets kriminaltekniske avdeling til Jyllands-Posten.

Falskt fra Litauen

Ifølge den europeiske sentralbanken (ECB) lyktes det siste år å trekke ut hele 594.000 falske eurosedler av pengestrømmen som nå teller ni milliarder eurosedler. Men ifølge Ørnskov er det enda flere i omløp.Fra mars 2003 til november 2004 foregikk det blant annet en daglig produksjon av 100-euro sedler av meget høy kvalitet fra et verksted i Litauen. Sedlene var utstyrt med vannmerker, sikkerhetstråder og hologrammer av meget høy kvalitet. Ennå er det uklart hvor mange sedler det ble trykt på verkstedet, men i perioder har det nok blitt trykt hele 50.000 kopisedler om dagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer