Svindelaktiviteten har aldri vært høyere

Sammen kan du og banken redusere tapene betraktelig.

Høy aktivitet: Politiet advarer publikum mot å senke guarden fordi tap som følge av kortsvindel er lavt i Norge. Den kriminelle aktiviteten er nemlig svært høy, og du bør ta dine forholdsregler for å sikre at du ikke blir svindlerens neste offer.  Foto: Colourbox
Høy aktivitet: Politiet advarer publikum mot å senke guarden fordi tap som følge av kortsvindel er lavt i Norge. Den kriminelle aktiviteten er nemlig svært høy, og du bør ta dine forholdsregler for å sikre at du ikke blir svindlerens neste offer. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om en rekke tiltak fra bankene gjør det trygt for deg å bruke kort som betalingsmiddel, er det stadig flere kriminelle som herjer i det norske markedet.

– Aktiviteten har aldri vært større, sier Anders Beck, politioverbetjent ved Skimming og ID-tyverigruppa til DinSide.

Les også: Slik fungerer kodebrikken din

Høy aktivitet, lave tap

Av nordmenns korttransaksjoner, er det 0,017 prosent som er svindel. Av 100.000 transaksjoner er det altså bare 17 transaksjoner som er urettmessige. Det er en rekke tiltak fra bankene som reduserer tapet for norske banker og bankkunder.

Ett av dem er overvåkningssentralen i Mo i Rana hvor de ansatte er på jakt etter unormal aktivitet hos norske kortholdere. Eksempel på aktivtet som får alarmen til å gå er at kortet brukes i to verdensdeler samtidig. Videre har innføring av chip-teknologien og verktøy som regionsperre på kortet bidratt til å redusere kortsvindel betraktelig.

– Selv om tapene i kroneverdi eller prosent kan være lave er antall straffbare handlinger på et høyt nivå. Enten som fullbyrdet i den forstand at det medfører et reelt tap, eller forsøk hvor de forskjellige filtrene stanser forsøket. Begge handlingene er like straffbare fra Politiets side, påpeker Beck.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer