Svindelaktiviteten har aldri vært høyere

Sammen kan du og banken redusere tapene betraktelig.

Høy aktivitet: Politiet advarer publikum mot å senke guarden fordi tap som følge av kortsvindel er lavt i Norge. Den kriminelle aktiviteten er nemlig svært høy, og du bør ta dine forholdsregler for å sikre at du ikke blir svindlerens neste offer.  Foto: Colourbox
Høy aktivitet: Politiet advarer publikum mot å senke guarden fordi tap som følge av kortsvindel er lavt i Norge. Den kriminelle aktiviteten er nemlig svært høy, og du bør ta dine forholdsregler for å sikre at du ikke blir svindlerens neste offer. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om en rekke tiltak fra bankene gjør det trygt for deg å bruke kort som betalingsmiddel, er det stadig flere kriminelle som herjer i det norske markedet.

– Aktiviteten har aldri vært større, sier Anders Beck, politioverbetjent ved Skimming og ID-tyverigruppa til DinSide.

Les også: Slik fungerer kodebrikken din

Høy aktivitet, lave tap

Av nordmenns korttransaksjoner, er det 0,017 prosent som er svindel. Av 100.000 transaksjoner er det altså bare 17 transaksjoner som er urettmessige. Det er en rekke tiltak fra bankene som reduserer tapet for norske banker og bankkunder.

Ett av dem er overvåkningssentralen i Mo i Rana hvor de ansatte er på jakt etter unormal aktivitet hos norske kortholdere. Eksempel på aktivtet som får alarmen til å gå er at kortet brukes i to verdensdeler samtidig. Videre har innføring av chip-teknologien og verktøy som regionsperre på kortet bidratt til å redusere kortsvindel betraktelig.

– Selv om tapene i kroneverdi eller prosent kan være lave er antall straffbare handlinger på et høyt nivå. Enten som fullbyrdet i den forstand at det medfører et reelt tap, eller forsøk hvor de forskjellige filtrene stanser forsøket. Begge handlingene er like straffbare fra Politiets side, påpeker Beck.

Skimming og ID-tyverigruppa i Politiet påpeker at bankenes sikkerhetstiltak ikke bør være noen hvilepute for forbrukerne, og maner oss til å ta forholdsregler hver gang vi bruker kortet.

Les også: Slik kan du forebygge ID-tyveri

Svindles hver dag

Hver dag bruker nordmenn kortet 4.446.849 ganger, ifølge Norges Banks rapport om betalingssystemer. Med en svindelprosent på 0,017 betyr det at 759 transaksjoner er svindel hver eneste dag. Selv om systemene gjør sitt er det en rekke grep du kan gjøre for hindre at ditt kort er det neste som blir utsatt.

I den senere tid har det blant annet vært flere tilfeller der norske kort blir kopiert i minibanker eller ved ubetjente bensinstasjoner. Men du kan selv sørge for at utbyttet blir magert for svindlerne:

– Det har liten verdi for for svindlerne å kopiere magnetstripen på kortet hvis de ikke får tak i PIN-koden din også. Å skjule PIN-koden bør være like naturlig som å bruke bilbelte i trafikken. Det er det viktigste kortholderen selv gjør for å unngå at kortet blir misbrukt, påpeker Beck.

Les også: Lures av falske Microsoft

Bruker alle kanaler

Kriminelle som er ute etter å stjele identiteten din, eller misbruke kortdetaljene dine, opererer i alle kanaler. Du er utsatt i vanlige butikker, i minibanken, bensinpumpen, når du mottar e-post og telefoner, samt når du handler på nettet. DinSide har derfor satt sammen en guide til hvilke forholdsregler du bør ta for å ligge et skritt foran svindlerne.

Guiden finner du her: Slik tar du innersvingen på svindlerne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer