Hvis du er opptatt å beskytte kort og konto, må du ta dine forholdsregler overalt hvor du ferdes i samfunnet. Svindlere kommer med stadig nye metoder, og de er aggressive i sine forsøk på å utnytte deg.
Som forbruker er du utsatt når du gjør enkle gjøremål som å fylle bensin, ta ut penger eller lese gjennom e-posten din. Slik unngår du fellene.
Les også: Slik fungerer kodebrikken
Tøm kontoen
Første bud er å ha et lavt disponibelt beløp på brukskontoen din. Hver måned når du får lønn, bør du overføre penger til både regningskonto og sparekonto. Med mobilbank overfører du enkelt til brukskontoen ved behov.
Selv om du er beskyttet av Finansavtaleloven, er det ikke sikkert at du får medhold i din sak dersom du har blitt svindlet. Med kun et lavt beløp tilgjengelig på brukskontoen har du sørget for at omfanget av kortsvindelen blir begrenset.
Pass på koden
Det viktigste du gjør for å hindre at uvedkommende tømmer kontoen din, er å beskytte PIN-koden hver gang du bruker kortet. Da DinSide tok en tur i Oslos handlegater, var det påfallende hvor mange som slurver med nettopp dette. Det tok oss nemlig bare 15 minutter før vi kunne avsløre PIN-koden til en av de handlende.
Beskytt PIN-koden for å unngå:
- At noen observerer at du taster inn koden din og deretter stjeler lommeboken din. Husk at koden er synlig på mange meters avstand.
- At noen filmer deg mens du taster inn koden i en minibank eller i en ubetjent bensinpumpe, og deretter bruker kortinformasjonen de har kopiert for å tømme kontoen din.
– Å skjule PIN-koden bør være like naturlig som å bruke bilbelte i trafikken. Det er det viktigste kortholderen selv gjør for å unngå at kortet blir misbrukt, har politioverbetjent Anders Beck i Oslopolitiet tidligere uttalt til DinSide.


Ta en titt på utstyret
Når du skal ta ut penger eller fylle bensin, gjør du lurt i ta et overblikk før setter kortet inn i kortleseren. Såkalt skimmingutstyr som leser av og kopierer informasjonen i magnetstripen din plasseres utenpå det ordinære kortinnstikket.

Utstyret kan være vanskelig å oppdage. De fiktive kortleserne er nemlig spesialprodusert for å passe til den enkelte bensinpumpe eller minibank. I denne filmen kan du se hvor enkelt det er for svindlerne å montere skimmingutstyr i minibanken.
Les også: Norske nettsteder gir deg virus
Utvis nettvett
Datamaskinen og nettvanene dine har også innvirkning på hvor utsatt du er for svindel, og innbrudd i nettbanken din. Det er viktig at du har oppdatert programvare på maskinen din, og da særlig Java som du må oppdatere opptil flere ganger månedlig.
En stadig økende trussel mot norske forbrukere, er såkalt phishing. Dette er e-poster som utgir seg for å være fra en seriøs aktør som eksempelvis bank, Skatteetaten eller teleoperatør. Disse e-postene er stort sett preget av dårlig språk og automatiske oversettelser, men her må vi forvente at de kriminelle bare vil bli flinkere i tiden som kommer.
Her ser du et knippe eksempler på norske nettbanksvindler fra den siste tiden:
Banken din vil aldri be deg om å oppgi sensitiv informasjon på denne måten. Mottar du en slik e-post må du slette den med en gang. Både for å unngå at kontoen din blir tappet, men også for å unngå at maskinen din blir infisert med virus. Og nei, du har ikke vunnet 1 million Euro selv om e-posten vil gi deg inntrykk av det.
Les også: Slik finner svindlerne e-posten din
Vær skeptisk til gode tilbud
Tilbud som er for gode til å være sanne, er som regel det. Derfor bør du velge nettbutikk med omhu, og være skeptisk til tilbud som er latterlig gode. Mange useriøse nettbutikker bruker sosiale medier for å annonsere, og DinSide har tidligere skrevet om falske Mulberry-butikker som annonserer i hopetall på Facebook.
– En viktig ting å merke seg er at vi ikke kan vite om det faktisk er snakk om svindelforsøk eller piratkopierte varer, har Helge Blyberg, jurist i Forbrukerombudet tidligere uttalt til DinSide.
Men uansett om det er svindlere som vil lure fra deg kredittkortinformasjon eller aktører som selger kopier, anbefaler vi i DinSide at du holder deg langt unna.
Les også: Slik avslører du falske nettbutikker

Legg på røret
DinSide har ved flere anledninger advart mot en ny type svindel: Falske telefoner fra Microsoft. Her hevdes det gjerne at PC-en din er infisert av virus, og at Microsoft derfor vil hjelpe deg.
Dette er selvfølgelig bare tull, for det svindlerne egentlig vil er å få kontroll over maskinen din. Og da er det bare fantasien som setter grenser for hva de kan foreta seg. De kan for eksempel få tilgang på nettbanken din for å stjele pengene dine.
Da en av DinSides journalister fikk telefon fra Microsoft-svindlerne tok vi oss tid til å prate med dem. Her kan du høre hvordan samtalen forløp