Svindlerne kopierer magnetstripen

Drar du fortsatt magnetstripen? Det bør du venne av deg så fort som mulig.

Vanlige butikkjøp utløser ikke angreretten. Det er heller ikke alle varer du kan regne med å få byttet. Foto: Per Ervland
Vanlige butikkjøp utløser ikke angreretten. Det er heller ikke alle varer du kan regne med å få byttet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2009 ble det svindlet med kort for rundt 215 millioner kroner, noe som er 15 millioner kroner mer enn året før, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Og det er den utskjelte magnetstripen på kortene som må ta på seg mye av skylden for at nordmenn i fjor ble kortsvindlet mer enn noen gang.

- Den viktigste årsaken til at svindeltallene øker, er enkelttilfeller fra i fjor sommer der magnetstripen på kort ble kopiert på noen betalingsterminaler, sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i FNO.

I fjor ble en rekke betalingsterminaler stjålet fra butikker, slik at tyvene lett kunne tilegne seg den kortinformasjonen de måtte trenge fra kunder som hadde dratt magnetstripen i terminalen. Dette er bare en av mange metoder som blir brukt for å kopiere kortdetaljer.

Hvorfor dra kortet?

De aller fleste bankterminaler lar deg benytte chip, som er en mye sikrere måte å bruke kort på. Men det er nok mange som av gammel vane drar kortet gjennom magnetstripeåpningen, selv om de har mulighet til å bruke chipen. Dersom kortet har chip, blir du riktignok bedt å bruke denne, men da kan det allerede være for sent.

Moralen er derfor enkel: Dropp å dra kortet når du handler, putt chipen inn i stedet!

Dessverre er det fortsatt enkelte utsalg som teiper igjen chipkortåpningen, noe som gjør at du ikke har et annet valg enn å ty til magnetstripen på kortet. En rekke bensinstasjoner lar deg ikke få mulighet i det hele tatt å bruke chipen din.

Les mer: Her teiper de fortsatt

I slike tilfeller bør du være ekstra oppmerksom når du trykker inn pin-koden din, slik at ingen personer eller kameraer klarer å se dine fire hemmelige sifre.

Ti tips til sikker kortbruk

 • Kortet må oppbevares slik at kort og/eller PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
 • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
 • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
 • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen er utfylt riktig
 • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til Bankenes meldingstjeneste på telefon 800 30 250 (fra Norge) eller +47 22 21 40 55 (fra utlandet)
 • Hold utkikk etter noe unormalt ved terminalen eller minibanken, og avslå håndsrekning fra "gode hjelpere"
 • Les gjennom og følg med på kontoutskriften
 • Ikke legg igjen kortnummeret på ukjente nettsteder
 • Betalingskort og mobiltelefon bør holdes atskilt slik at de ikke blir borte samtidig
 • Lagre telefonnummeret til Bankenes meldingstjeneste på din mobiltelefon

 • Problemer i utlandet

  Ifølge FNO utgjør kortsvindelen rundt 0,3 promille av den totale kortbruken, og kortsvindel i Norge er ganske uvanlig i forhold til i mange andre land. Blant annet er norske minibanker utstyrt med anti-skimmingsutstyr, noe som gjør at det skal være svært få muligheter for å utføre vellykkede svindelforsøk gjennom minibankene.

  I utlandet er manipulering av minibanker mye mer vanlig. DinSide har flere ganger vist deg hvordan frekke svindlere installerer kamera og annet utstyr for å kopiere informasjonen på kortet ditt. Her ser du bilder av en minibank som er manipulert av svindlere.

  FNO anbefaler derfor å være ekstra oppmerksom når en bruker kortet i utlandet, enten du skal ta ut penger i en minibank eller betale restaurantregningen. Og det er spesielt en forholdsregel du bør merke deg.

  - Skjul alltid koden når du taster den. Det kan hindre både at et kamera fanger opp koden din og at noen kikker deg over skulderen, sier Neverdal.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer