Svindlet i kjærlighet

Jeg elsker deg. Send meg penger til billett.

Vi vil så gjerne ha kjæreste. Men i jakten på den rette, er vanskelig, skal vi tro Økokrim. Mange blir lurt på nettsjekkesteder. Foto: Colourbox
Vi vil så gjerne ha kjæreste. Men i jakten på den rette, er vanskelig, skal vi tro Økokrim. Mange blir lurt på nettsjekkesteder. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du fått følgende brev, så er du ikke alene:

"My name is Natasha. I would like to get acquainted with you. I have considered your structure, and it seems to me, that you that the man which I search. I search for the man for serious attitudes. You search too most? I yes, give with you we shall get acquainted."

Ikke send penger til denne damen

Økokrim mener stadig flere nordmenn lar seg lure til å sende penger til personer som de tror har et forhold til:

- I fjor hadde vi seks stykker som fortalte om at de hadde blitt lurt av personer som de har hatt et forhold til på nett. I år er det flere, sier Anne Dybo, rådgiver i Økokrim til DinSide.

SVINDLET FOR 100.000 KRONER

Nylig ble en australsk mann lurt for 20.000 australske dollar, tilsvarende 100.000 norske kroner etter å ha møtt en kvinne på et nettsjekkested. Dette melder det nettstedet News.com.au. Også en kvinne sendte penger til billett til en mann hun trodde hadde ærlige hensikter.


Dette til tross for at både norske og utenlandske medier har advart mot å svare på henvendelser fra såkalte Nigeria-brev. De mange nettdeitbyråene hvor folk legger ut profiler, har gjort at flere kriminelle nå lurer kjærlighetssøkende mennesker verden over.

- Når offeret er følelsesmessig involert, er det lett å få kriminelle å lure penger ut av dem, sier Anne Dybo i Økokrim.

Nettsjekkestedet Q500 er ett av byråene som har sett denne utviklingen på nært hold. De så at flere hundre tvilsomme profiler ble lagt ut på deres sider. Prosjektleder i Q500, Ingvild Sommer, forteller at en nordmann kontaktet dem etter å sendt penger til en dame i Ukraina som angivelig trengte penger til å betale internettregningen (kvinnen traff han på et utenlandsk sjekkebyrå).

- Vi forsøker å advare våre brukere mot å la seg lure, sier Ingvild Sommer til DinSide.
- Vi forsøker også få finne disse profilene tidlig, for så å fjerne dem.

Hun sier at det er vanlig at man får meldinger fra unge, attraktive damer. Men håpefulle beilere bør vite at de ikke skriver til søte damer, men til mannlige kriminelle:

- Dette er kriminelle bakmenn, og de er organiserte. Det er ikke en og annen dame som holder på med dette, sier Ingvild Sommer. - De ber raskt offeret om å komme på e-post, og da blir det vanskeligere for oss å kontrollere hva som skje. De bruker kort tid på å opprette tillit. Når offeret er følelsesmessig involert, ber de om penger. Ofte sier de at det haster med å få dem, forklarer Sommer.

Dyrt å være mann

Italienske kjekkaser

Men det er ikke bare enslige menn med profiler på nettsjekkesteder som opplever dette. Også kvinner mottar henvendelser fra kriminelle som utgir seg for å være enslige på jakt etter noen å dele livet med:

- Da laster de opp bilder av en mannlig fotomodell, gjerne en italiensk mann, sier Ingvild Sommer.

Ingvild Sommer sier imidlertid at det ikke er noen som helst fare forbundet med å bli kontaktet med sjekkesvindlerne.

- Slett meldingen og send ikke penger, sier Sommer.

Så mye koster kjærligheten

Pass opp

 • Har du inntrykk av at meldingen er sendt til flere, så er den sannsynligvis det
 • Får du beskjed om at personen elsker deg eller spiller på sex på et tidlig tidspunkt i kommunikasjonen, er det antakeligvis en person som har andre hensikter enn å bli kjæresten din.
 • Ber de om å fortsette kommunikasjonen via e-post på et tidlig tidspunkt, kan det være juks.
 • Ikke send penger til billetter, internettregning eller til angivelige syke slektninger eller ulike prosjekter. Du bør avslutte kontakten. Foreslår du at du kan reise på besøk, vil du ganske sikkert få beskjed om at det ikke passer.
 • Er du på nettsjekker'n, så ta deg god tid. Folk med dårlige intensjoner vil ikke fortsette å skrive med deg i lang tid.
 • Ser personen på bildet ut som en modell, så kan bildet være stjålet fra et nettsted.
 • Er det for godt til å være sant, så er det ikke sant.
 • I Norge er det 827.905 aleneboende mennesker, ifølge oppdaterte tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er nesten en dobling siden 2002, da 425.725 bodde alene.

  Singel? Slik kommer du deg gjennom måneden

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer