Svindyr høstjakt

Skogen, fjellet og kysten gir oss årlig 7.000 tonn vilt. Men kjøttet koster flesk.

Publisert
Sist oppdatert
Høstjakta er i gang.

Foto: Natur & Fritid Foto: Natur & Fritid</
Høstjakta er i gang.

Foto: Natur & Fritid Foto: Natur & FritidVis mer

Svindyr høstjakt


  192.000 jegere, hvorav rundt 10.400 kvinner, gjør seg i disse dager klar til å sørge for vinterforrådet av kjøtt. Men selvforsyningen er slett ingen gratis-affære.

  Hvor mye koster jaktterrenget?


  DinSide Reise ringte Statsskog og spurte om pris på terreng til jakt på elg i Hedmark, og fikk følgende tilbud: Grunnavgift (betales forskuddsvis) pålydende 2.800 kroner. Deretter følger en kilopris på 55-65 kroner kilo kjøtt, hvor det innbetalte forskuddet går til fradrag. På Fjellstyrenes nettsted opplyses det at det opereres med 1-, 2-, og 3-dagerskort på småviltjakt som koster fra 110, ukeskort til 650 kroner og sesongkort på 1.200 kroner, og pris per reinsdyr starter på 1.200 kroner (kalv).

  Jegeravgiftskort:

  Alle som ønsker å jakte i Norge, må ha et gyldig jegeravgiftskort som også skal brukes som dokumentasjon overfor politiet på at du er registrert jeger ved våpenkjøp. Har du aldri jaktet før, må du (heldigvis) også ta jegerprøven. Jegeravgiften er p.t. på 240 kroner. For storviltjakt påbeløper en avgift på 60 kroner.

  Ekstern lenke:
  Jegerregisteret

  Jegerprøven:

  For å få jegeravgiftskort og våpentillatelse kreves bestått jegerprøve. Kurset har som hensikt å gi vordende jegere en gjennomgang av temaer knyttet til jakt og våpenbruk: Jaktmoral, etikk, lovverk, forskrifter, våpenhåndtering, jaktmetoder, artskunnskap, bruk av hund og praktiske øvelser i hagl- og rifleskyting, feller, fangst og i orientering. Kurset består av 30 timer fordelt på ni samlinger. Folkeuniversitetet, AOF og lokalavdelinger av Norges Jeger- og Fiskerforening tilbyr kursene. Via Norges Jeger- og Fiskerforening i Oslo varierer prisene fra 1.950 til 2.500 kroner.

  Det finnes også andre aktører på markedet. Natur & Fritid kjører fire dagers weekendkurs til 4.500 kroner. Prisen inkluderer kursmateriell, kost og losji. Denne bedriften arrangerer også spesialkurs for kvinner.

  Hva slags våpen er nødvendig?

  Hagle og rifle koster mellom 6.000 – og 15.000 kroner. Det finnes selvsagt utstyr både over og under disse prisklassene. Prisene er hentet inn hos Willy Røgeberg AS på Villmarkshuset i Oslo. Ekstrautstyr som ammunisjon, kikkertsikte, pusseutstyr o.l. kommer i tillegg. Det kreves våpentillatelse for kjøp av våpen, og våpentillatelse forutsetter bestått jegerprøve og/eller medlemskap i en sportsskyterklubb. Våpentillatelse fås hos politiet og koster 740 kroner. Ifølge Hedmark politidistrikt tar behandlingen cirka en uke.

  Bekledning:

  Klær velges etter eget ønske, og det stilles ingen formelle krav til tøyets beskaffenhet.

  Jaktsesongen:

  Jakttidene revideres hvert femte år. I grove trekk vil sesongstarten se ut som følger:

  Bukke/rådyr- og gåsejakt: 10. august
  Reinsdyrjakt: 20. august
  Duejakt: 21. august
  Småviltjakt: 10. september
  Hjortejakt: 10. september
  Ordinær rådyrjakt med hund: 25. september
  Elgjakt. 25. september/5. oktober

  Hvor finnes jaktterrenget?

  Norges Jeger- og fiskerforening opplyser at det hovedsaklig er tre steder du finner terrenget: Statsskog, Fjellstyrene og hos jeger- og fiskerforeningens selv. Også lokalavdelinger av Norges Jeger- og fiskerforbund hjelper til med å finne terreng.

  Natur & Fritid har spesialisert seg på salg av jakt- og naturopplevelser og skreddersyr jaktturer med erfarne jegere. Prisene starter på 2.000 kroner for skogsfugljakt og opp til 27.000 kroner for femdagers reinsdyrjakt.

  Les mer:
  Se prisoversikten

  Eksterne lenker:
  Norges Jeger- og Fiskerforening
  Statsskog
  Fjellstyrene
  Natur & fritid

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer