Røed skulle møte noen slektninger i forbindelse med salg av ei hytte, forteller han.
Møtet skulle foregå på Kaffestuggu i Røros – Bergstadens eldste kafé.
- Jeg hadde drukket altfor mye kaffe til frokost så jeg tenkte jeg skulle ta meg en Sprite, sier han.
Røed jobber som forbrukerjournalist og har gjort det i over 20 år. Men da han så prisen på Spriten – 72 kroner – satt selv han den metaforiske kaffen i halsen.
- Jeg spurte damen i kassa om det var riktig. Da tilkalte hun en kollega for å sjekke. Kollegaen medga at det «dessverre var riktig pris».
Røed la også ut et bilde av kvitteringen på Facebook-gruppa «Hva skjer i Røros». Der har han fått støtte fra flere om at brusen har en noe stiv pris.
Det var Adresseavisen som omtalte brusprisen først.
- Jeg var sammen med en barnefamilie som kjøpte tre brus til sine barn, sier Røed og legger til:
- Familien har vært på ferie flere uker i sommer. Vi har ofte reagert på prisene.
Literprisen for en brus på Kaffestuggu er etter Dagbladets beregninger 144 kroner. Brusen er dermed langt billigere enn 0,5 liter øl de fleste utesteder – men langt over brusprisen i butikker.
Røed understreker at det ikke er ham selv det er synd på når han må ut med 72 kroner for en brus – men at det fort kan bety hundrelapper for barnefamilier.
Skal ned
Adresseavisen har vært i kontakt med Terje Lysholm, hotelldirektør på Røros hotell, som driver Kaffestuggu.
- Vi har diskutert saken før du ringte. Vi skal gå gjennom prisene våre, sier Lysholm som understreker at påslaget har vært høyere enn normalt og vil bli korrigert.
Hotelldirektøren sier til avisa at han ikke har noen forklaring på hvorfor brusen har vært så dyr.
- Om det er en trykkfeil eller noen annen forklaring, det vet jeg ikke. Men vi må uansett inn og korrigere prisen, sier han.