Strømpris

Svindyr strøm­felle ved flytting

Har du flyttet nylig, bør du kontakte strømselskapet så fort som mulig.

PÅ FLYTTEFOT: Har du nettopp flyttet inn i ny bolig, bør du være ekstra oppmerksom på ei mulig strømfelle. Foto: Shutterstock/NTB
PÅ FLYTTEFOT: Har du nettopp flyttet inn i ny bolig, bør du være ekstra oppmerksom på ei mulig strømfelle. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Når du overtar din nye bolig, blir du gjerne «tatt på senga» av spørsmålet om hvilken strømavtale du vil tegne på stedet.

Er det digital overtakelse (som er det vanligste i vår moderne tid), foregår hele overtakelsesprosessen via mobil, og ett av spørsmålene du får da, er hvilken strømavtale du vil tegne, samt noen alternativer du kan velge der og da.

Egentlig er det ikke så farlig hvilken strømavtale du som kjøper huker av på, så lenge du sjekker de ulike avtalene på markedet og kontakter strømselskapene så fort som mulig etter overtakelsen.

Dersom du av en eller annen grunn ikke velger en strømavtale under overtakelsen, derimot, bør du få på plass en permanent avtale fortere enn svint!

STRØMSMART: Superenkle grep kutter strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Svindyr ventestrøm

Det er nemlig slik at hvis du ikke inngår strømavtale under boligovertakelsen, får du såkalt ventestrøm - og den er svindyr!

Ifølge Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes Landsforbund har mange ikke hørt om ventestrøm, og reflekterer lite over dette i flytteprosessen, såfremt alt det elektriske fungerer som det skal.

Det mange ikke er klare over, er at de ikke overtar forrige eiers strømavtale når de tar over boligen.

Strømmen hjemme kjøper du vanligvis ikke fra nettselskapet, som eier strømkablene og du betaler nettleie til, den kjøper du fra et strømselskap.

Men om du ikke har kontaktet strømselskapet og opprettet strømavtale før du flytter inn, finnes det en ordning som sørger for at du likevel får strøm i stikkontakten - såkalt leveringspliktig strøm, også kalt ventestrøm.

Kort fortalt er ditt nettselskap pålagt å levere strøm til deg fra du flytter inn til du inngår vanlig strømavtale med et strømselskap, men ventestrømmen er, som navnet tilsier, kun ment å være en midlertidig løsning, forklarer Öberg.

Prissjokk etter seks uker

Ventestrømmen er i tillegg veldig dyr, og det lønner seg derfor å opprette vanlig strømavtale så fort som mulig etter at du har flyttet inn, oppfordrer Huseierne.

  • Leveringspliktprisen på strøm fra nettselskapet er nemlig regulert de første seks ukene - den skal ikke være høyere enn spotprisen for boligområdet ellers og ha et påslag på 6,25 øre kilowattimen, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
  • Etter de seks første ukene, derimot, skal nettselskapet sette en høyere pris, nettopp for at kundene skal ha insentiv til å velge seg en strømleverandør.

Ventestrøm skal altså alltid være dyrere enn strøm kjøpt fra et strømselskap.

Slik sikrer du deg en billig strømavtale

Så, når du har overtatt boligen, bør du gjøre følgende:

  • Sjekk om du har en avtale med et strømselskap etter overtakelsen, eller om du er satt i en ventestrømavtale.
  • Uansett om du har tegnet en egen strømavtale eller har ventestrøm, bør du søke opp den nye adressa di via sammenligningstjenesten Strømpris.no og se hvilken strømavtale som er den billigste i ditt boligområde. Det er også lurt å se på hvor lenge avtalen varer, siden mange av de billigste avtalene kan være kampanje- eller lokketilbud med svært kort varighet.
  • Deretter kontakter du strømselskapet med den avtalen du vil ha eller ber nåværende strømselskap om prismatch om det er et mulig alternativ.
  • Videre bør du følge med på strømprisen du betaler og sjekke de andre tilbudene på markedet en gang i blant, for å påse at du har en billig og god avtale. Har du en spotavtale er det nemlig fritt fram å bytte strømavtale og -selskap så ofte du vil.
  • Trenger du forutsigbarhet, kan du vurdere en fastprisavtale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer