Svineinfluensa farligere for fete

Blir sykere av viruset.

UTBREDT HELSEFARE: Så mange som 1 av 4 nordmenn i voksen alder kan møte kriteriene for metabolsk syndrom. Foto: Colourbox
UTBREDT HELSEFARE: Så mange som 1 av 4 nordmenn i voksen alder kan møte kriteriene for metabolsk syndrom. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folk som er fete, men ellers friske, har økt risiko for alvorlige komplikasjoner om de får H1N1, eller såkalt svineinfluensa.

Disse er mest utsatt for svineinfluensa

Forskere ved University of Michigan Medical Centre har gransket ti tilfeller der H1N1-pasienter ved sykehuset i Michigan var så syke at de måtte kobles til respirator.

Ni av ti var fete

Tre av pasientene døde. Ni av de ti led av fedme. Av disse var sju ekstremt fete, altså hadde de en kroppsmasseindeks på mer enn 40. Det var også tilfelle for to av de som døde.Regn ut din BMI her!

Forskerne mener dette er en klar indikasjon på at fete personer som blir smittet av H1N1 har en langt høyere risiko for å få komplikasjoner som følge av influensaen enn andre.

Hvor redd bør du være?

Fem av pasientene hadde blodpropp i lungene, noe som legene før ikke har sett skje hos H1N1-pasienter.

Ni av pasientene ble rammet av multippel organsvikt, hos seks av dem sviktet nyrene.

Dobbel dose Tamiflu

Forskerne er usikre på hvorfor fete mennesker blir dårligere av H1N1 enn andre. Overvektige rammes hyppigere av astma og hjertesykdom, men det spekuleres også i om mengden fett på kroppen også kan være noe av årsaken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.