Svineinfluensa: Tannbørsten kan smitte

Det er like før mange tusen vil få svineinfluensa. Ta forholdsregler hjemme på badet.

Har man vært syk, bør tannbørsten byttes når man er på bedringens vei. Badet bør utstyres med separate tannglass til alle i familien. Foto: Jordan
Har man vært syk, bør tannbørsten byttes når man er på bedringens vei. Badet bør utstyres med separate tannglass til alle i familien. Foto: Jordan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du begynner kanskje å bli lei av å lese om svineinfluensa? Men media stopper ikke så lenge flere hundre tusen nordmenn forventes å få svineinfluensa i høst.

Og blir du først rammet, er det lett å smitte andre – både venner, kolleger og familiemedlemmer, ikke minst. Så frem til en ny vaksine er på plass fokuseres det på tiltak som kan begrense smitten.

Du har sikkert fått med deg at du skal nyse og hoste i armhulen, passe på å vaske hender grundig og ofte, samt unngå nærkontakt med syke personer.

Men har du tenkt på at sengetøy, håndklær og tannbørsten kan være smittefarlig?

Les mer om svineinfluensa:Har du en influensa-venn?Nytt våpen mot svineinfluensaEr du i faresonen?

Vask håndklær og sengetøy

Dersom én i familien er syk, bør man begrense antall personer som har kontakt med den syke, og man kan med fordel bruke både munnbind og alkoholbasert desinfeksjonsmiddel i sykdomsperioden. I tillegg bør tekstiler som sengetøy og håndklær som er brukt av den syke, vaskes før det brukes av andre, kommer det fram i en pressemelding skrevet på vegne av Jordan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.