Svineinfluensa: Tannbørsten kan smitte

Det er like før mange tusen vil få svineinfluensa. Ta forholdsregler hjemme på badet.

Har man vært syk, bør tannbørsten byttes når man er på bedringens vei. Badet bør utstyres med separate tannglass til alle i familien. Foto: Jordan
Har man vært syk, bør tannbørsten byttes når man er på bedringens vei. Badet bør utstyres med separate tannglass til alle i familien. Foto: Jordan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du begynner kanskje å bli lei av å lese om svineinfluensa? Men media stopper ikke så lenge flere hundre tusen nordmenn forventes å få svineinfluensa i høst.

Og blir du først rammet, er det lett å smitte andre – både venner, kolleger og familiemedlemmer, ikke minst. Så frem til en ny vaksine er på plass fokuseres det på tiltak som kan begrense smitten.

Du har sikkert fått med deg at du skal nyse og hoste i armhulen, passe på å vaske hender grundig og ofte, samt unngå nærkontakt med syke personer.

Men har du tenkt på at sengetøy, håndklær og tannbørsten kan være smittefarlig?

Les mer om svineinfluensa:
Har du en influensa-venn?
Nytt våpen mot svineinfluensa
Er du i faresonen?

Vask håndklær og sengetøy

Dersom én i familien er syk, bør man begrense antall personer som har kontakt med den syke, og man kan med fordel bruke både munnbind og alkoholbasert desinfeksjonsmiddel i sykdomsperioden. I tillegg bør tekstiler som sengetøy og håndklær som er brukt av den syke, vaskes før det brukes av andre, kommer det fram i en pressemelding skrevet på vegne av Jordan.

Det kryr av dem i senga di

Norges største tannbørsteprodusent Jordan har også fått flere henvendelser angående smitte, ikke minst fordi tannbørsten kan være en smittekilde for virus.

Tannpleier i Jordan, Renate Nylund Derås, mener imidlertid at man kan unngå å smitte sine nærmeste, dersom man tar noen enkle forhåndsregler.

– Ofte står hele familiens tannbørster i ett glass. Da kan viruset spre seg mellom tannbørstene, og resultere i å smitte familiemedlemmer. Det samme gjelder om man har ett familiehåndkle til håndvask. En god regel er derfor å utstyre badet med separate håndklær og tannglass til alle i familien, sier Derås.

I tillegg bør man bytte tannbørste når man er på bedringens vei, oppfordrer hun. Dette for ikke å gjøre sykdomsperioden lenger enn nødvendig.

Hvor ofte skifter du tannbørste?

Jordan har disse hygienerådene:

Hygieneråd ved influensasmitte:

1. Vask hendene grundig og ofte
2. Bruk evt. alkoholbasert desinfeksjonsmiddel
3. Bytt sengetøy
4. Ha separate håndklær
5. Bytt tannbørste når man er på bedringens vei
6. Ha separate tannglass
7. Rengjør ringer og armbånd
8. Rengjør håndtak på dører og skap
9. Desinfiser tastatur på pc, telefon og fjernkontroller
10. Unngå tett nærkontakt fram til alle er helt friske

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer