Swap med Visa

Bytt bort klærne dine i sommer.

Publisert
Sist oppdatert

I sommer kan gi vekk de brukte klærne dine og få kredd på Visa-kortet ditt. I hvert fall hvis du har noen riktig gode eksemplarer og hvis du befinner deg i London.

Har du for eksempel en riktig fin kjole fra Marc Jacobs som ikke helt passer og et par sko fra franske Christian Louboutin som klemmer, så kan du dumpe i pop up-butikker i sentrale London og få kredittpoeng som kan brukes i egne butikker som Visa setter opp.

Sjekk biffens CO2-avtrykk

For andre år på rad arrangerer kortselskapet Visa et skikkelig bytteparty, hvor en både kan kvitte seg med brukte klær og få kjøpt nytt brukt.

 • En kåpe fra for eksempel Carolina Herrera eller Malo gir 1.000 poeng, mens en regulær merkevarekåpe gir 500 poeng. En såkalt high street-kåpe fra for eksempel Kookaï eller lignende gir 100 poeng.
 • En ordentlig Luella-veske gir 500 poeng, mens en kjedebutikkveske gir 50.
 • Sko fra Jimmy Choo og andre store kreatører gir 500 poeng, mens lavsortimentsko gir 50 poeng.
 • Når du har fått fylt opp kortet kan du bruke poengene på Visa Swap-forretningen og også få hjelp til å bli like velkledd som Lindsay Loham, som i år fronter arrangementet. I år settes det også opp et marked der ulike formgivere selger varer de selv har "swappet" og sydd om.

  Hensikten med arrangementet er å vise at gjenbruk både er miljøvennlig og lønnsomt. I Storbritanna ble det kastet 900 millioner plagg hvert år for å gjøre plass til 2,15 millioner tonn klær. I Norge forbruker vi enorme mengder klær: Fra 1990 steg klesforbruket fra 8,8 kilo per nordmann til 15,8 kilo i 2006. Dette tilsvarer en vekst på 80 prosent, ifølge Fremtiden i våre hender. Husholdningsavfallsmengden per innbygger steg med 76 prosent i periodden 1992 til 2006. Miljøorganisasjonen mener at det store konsumet av klær er negativt på flere måter: eksporten av brukte klær gjennom organisasjoner som Fretex og UFF bidrar til at industriarbeidsplasser i importlandene forsvinner; det ble eksportert cirka 12.000 tonn brukte klær. Dernest har Fremtiden i våre hender pekt på at bomullsproduksjonen er ressurskrevende og at bidrar til miljøforurensning.

  Det er å anta at betalingskortet Visa også får oppmerksomhet i anledning det store arrangementet.

  Visas norske avdeling sier at et lignende arrangement ikke er aktuelt nå, men at de har vært med på å premiere lignende motearrangementer i Norge.

  Slik sparer du penger og miljø:

 • Redusere forbruket: Bruk mindre av alt. Trenger du virkelig alt du kjøper?
 • Kjøp kvalitet: Pass på å kjøpe kvalitet når du skal hande klær. Velg fortrinnsvis klær av økologisk bomull og som er Fairtrade-sertifiserte slik som Oslo-selskapet Fin er. Velg klassiske snitt som kan brukes i flere år og snitt som krever mindre rens og vask; for eksempel har Leila Hafzi laget kjoler med lavt skårede ermer.
 • Kjøp brukt: Antrekket kan med miljøfordel kjøpes brukt
 • Kilder: Fremtiden i våre hender, Visa Swap

  AKTUELT


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer