Syfilis femdoblet siste ti år

Fra 12 tilfeller i 1997 til 61 tilfeller i 2007.

Syfilis opptrer gjerne sammen med HIV-smitte, og risikogruppen er menn som har sex med menn. Foto: Colourbox
Syfilis opptrer gjerne sammen med HIV-smitte, og risikogruppen er menn som har sex med menn. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danske aviser melder om at syfilis igjen sprer seg i landet, etter å ha vært så godt som utryddet i mange mange tiår. Det danske medisinske tidsskriftet Dagens Medicin skriver at de regner med rundt 100 smittede ved årets utløp, som er en firedobling siden midten på 1990-tallet.

Det er også stadig flere nordmenn som smittes av syfilis, ifølge Folkehelseinstituttets statistikk over smittsomme sykdommer i Norge.

I 1977 var det ingen nye tilfeller av syfilis i Norge, i 1987 ble det registrert ett tilfelle, i 1997 var det 12 tilfeller, og i 2007 var det hele 67 tilfeller av syfilissmitte registrert i Norge.

- Det har vært en jevn og trutt oppgang siden 1999, da det ble tydelig at syfilis introduserte seg i Norge igjen, sier overlege ved Olafiaklinikken ved Rikshospitalet, Johannes Thorvaldsen.

Syfilis er sammen med HIV og gonoré de eneste seksuelt overførbare sykdommene som er meldepliktige. Klamydiasmitte er ikke meldepliktig på samme måte, men rapporteres inn fra laboratoriene én gang i året. Smittefunn av en meldepliktig sykdom skal rapporteres inn til Folkehelseinstituttet. Hittil i år er det meldt inn 36 tilfeller av syfilis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer