Syfilis femdoblet siste ti år

Fra 12 tilfeller i 1997 til 61 tilfeller i 2007.

Syfilis opptrer gjerne sammen med HIV-smitte, og risikogruppen er menn som har sex med menn. Foto: Colourbox
Syfilis opptrer gjerne sammen med HIV-smitte, og risikogruppen er menn som har sex med menn. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danske aviser melder om at syfilis igjen sprer seg i landet, etter å ha vært så godt som utryddet i mange mange tiår. Det danske medisinske tidsskriftet Dagens Medicin skriver at de regner med rundt 100 smittede ved årets utløp, som er en firedobling siden midten på 1990-tallet.

Det er også stadig flere nordmenn som smittes av syfilis, ifølge Folkehelseinstituttets statistikk over smittsomme sykdommer i Norge.

I 1977 var det ingen nye tilfeller av syfilis i Norge, i 1987 ble det registrert ett tilfelle, i 1997 var det 12 tilfeller, og i 2007 var det hele 67 tilfeller av syfilissmitte registrert i Norge.

Syfilis i Norge
ÅrstallAnt. syfilistilfeller
199712
199811
199953
200042
200133
200267
200352
200443
200524
200667
200761


- Det har vært en jevn og trutt oppgang siden 1999, da det ble tydelig at syfilis introduserte seg i Norge igjen, sier overlege ved Olafiaklinikken ved Rikshospitalet, Johannes Thorvaldsen.

Syfilis er sammen med HIV og gonoré de eneste seksuelt overførbare sykdommene som er meldepliktige. Klamydiasmitte er ikke meldepliktig på samme måte, men rapporteres inn fra laboratoriene én gang i året. Smittefunn av en meldepliktig sykdom skal rapporteres inn til Folkehelseinstituttet. Hittil i år er det meldt inn 36 tilfeller av syfilis.

- Vi er ikke ferdig med 2008 ennå, men vi regner med en svak nedgang eller at tallene blir omtrent uforandret, sier seniorrådgiver ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, Øyvind Nilsen til DinSide Helse.

Test deg selv om kjønnssykdommer

Mann-til-mann

Ifølge statistikken ble 61 personer smittet med syfilis i 2007. Av disse var 60 menn og 1 kvinne. Hittil i år, er 31 av de smittede menn og fem er kvinner.

- Av de 61 som ble smittet i 2007, var 54 av disse menn som har sex med menn. De som ikke er det, er det som oftest importtilfeller. Fire av de som ble smittet hetroseksuelt i 2007, ble smittet i utlandet, forteller Thorvaldsen ved Olafiaklinikken.

Sviende suvenirer

17 av 2007-tilfellene pådro seg smitten i utlandet, mens 43 av tilfellene ble smittet i Norge. Hittil i år har 14 av de 36 registrerte tilfellene fått med sag smitten fra utlandet, mens 22 er smittet her hjemme.

Sykdommen er overrepresentert i Oslo. Av årets hittil registrerte 36 tilfeller, er det 23 tilfeller i Oslo, fem i Buskerud, tre i Akershus, tre i Hordaland og ett tilfelle hver i fylkene Troms og Rogaland.

Dødelig om ubehandlet

Ifølge Verdens helseorganisasjon smittes cirka 12 millioner mennesker årlig med syfilis, og sykdommen forårsaker årlig cirka 150.000 dødsfall.

- Poenget er å bli oppdaget. Alle helsekanaler som er i kontakt med denne gruppen, oppfordrer til at de tester seg for HIV og syfilis når de sjekker seg til legen, sier overlege Thorvaldsen ved Olafiaklinikken. Dette sjekker man enkelt ved en blodprøve, og det behandles med penicillin, sier han.

Ifølge Thorvaldsen, er det neppe mange som går med syfilissmitte uten å vite om det.

- Man får sår i første stadium, så blir man uvel og trett i neste stadium - og mange i risikogruppen skjønner da at noe er feil og oppsøker lege, sier Thorvaldsen.

Går man med syfilis ubehandlet, kan det i verste fall være dødelig. Etter 10-12 år med sykdommen, eller lengre, kan man få symptomer med med hjerte- og blodkarkomplikasjoner og tilkjennegivelser i sentralnervesystemet med utvikling av nevrologiske og psykiatriske symptomer.

For 100 år siden var syfilis den mest utbredte kjønssykdommen, skriver den danske avisen metroXpress.

- Vi ser at mange med HIV også har syfilis, de smitter i de samme miljøene. Dette er en situasjon man ser i mange vestlige land for tiden, sier seniorrådgiver Nilsen ved Folkehelseinstituttet.

500.000 dødfødte og aborter

I fjor fødte en dansk kvinne en dødfødt baby på grunn av syfilis. Sykdommen kan nemlig smitte fra mor til barn. Ifølge Verdens helseorganisasjon, fødes en halv million babyer med syfilissmitte hvert år, og syfilis forårsaker en halv million dødfødsler og aborter hvert år.

I Danmark vurderes det nå hvorvidt syfilistesting av gravide skal gjeninnføres, etter at det ble fjernet fra de obligatoriske testene i 1998. Syfilistesting av gravide i Norge har siden slutten av 1990-tallet ikke lenger vært lovpålagt, men i praksis testes så å si alle gravide, ifølge Folkehelseinstituttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer