Syk av brød

Cøliaki er en lite kjent lidelse som rammer omtrent 25.000 nordmenn. Forrige helg ble den internasjonale cøliakidagen markert for første gang.

Publisert
Sist oppdatert

Forrige helg ble den første internasjonale cøliakidagen arrangert. Tidsskrift for Den norske lægeforening skriver at målet med dagen var å gjøre lidelsen mer kjent.

Tema for dagen var "Hvis brød gjør deg syk". Arrangøren Association of European Coeliac Societies ønsker å gjøre verden bevisst på lidelsen og for muligheten for glutenfri mat.

Norsk Cøliakiforening beregner at omtrent en av 200 personer har cøliaki i Norge. I 2002 var det 5800 medlemmer i foreningen. Foreningen er derfor redd mange har lidelsen uten å vite om det.

Cøliaki-pasienter tåler ikke gluten. Gluten finnes i flere kornvarer, som hvete, bygg og rug. Hvis gluten kommer i tarmen til en med cøliaki, vil det skje en skadelig immunreaksjon i slimhinnen, skriver Norsk Cøliakiforening.

Symptomer på cøliaki er blant annet diaré, vekttap, utmattelse og sterk hodepine. Dersom du blir diagnostisert med cøliaki, er et glutenfritt kosthold den eneste behandlingen. Du blir født med sykdommen, men merker det ikke før du først får glutenholdig mat.

Les også: Ubehandlet cøliaki kan skade fostere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer