Syk av stekepannen?

Teflonlaget i stekepannene har gjort kjøkkentjenesten lettere for millioner av mennesker. Men er materialet trygt å bruke?

Publisert
Sist oppdatert

Et tynt lag med teflon gjør det mye lettere å steke egg og pølser uten å svi av hele sulamitten.

Det mørke teflonlaget finnes i de fleste aluminiums-stekepanner som du har hjemme på kjøkkenet.

Men nå er produsenten av materialet satt under press. Miljøvernere og helseeksperter frykter farlige skadevirkninger og ønsker å forby produksjonen av slike stoffer.

Gir fødselsdefekterTeflon lages ved hjelp av et kjemikalie kjent som PFOA. Og slike stoffer kan i større mengder føre til alvorlig helseproblemer.

Den amerikanske produsenten DuPont som har patentet på teflon, har nylig inngått et forlik på over 300 millioner kroner. Saksøkerne fikk beløpet etter å ha beskyldt fabrikken for å stå bak flere tilfelle av fødselsdefekter og alvorlige sykdommer på grunn av utslipp av PFOA.

Talsmenn for firmaet står hardt på at forliket ikke betyr at firmaet aksepterer noen straffeskyld.

- Det finnes ingen bevis for at PFOA er skadelig. Vi er overbevist om at forbrukerne ikke løper noen risiko ved å utsettes for PFOA i de nivåene vi har sett til nå, sier pressetalsmann for DuPont, Clifton Webb til BBC News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer