Syk av suksess

Kan jobben gjøre deg syk? Bedrifter som vokser raskt får også problemer med større sykefravær.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Belastningen på jobben handler ikke bare om den faktiske arbeidsmengden. Bedriftens størrelse og vekst kan også påvirke de ansattes helse. Og de som lider mest er kvinner i offentlig sektor.

Det er konklusjonen i en svensk undersøkelse som nå er publisert i det internasjonale helsetidsskriftet The Lancet.

SykemeldingerDet svenske studiet har tatt for seg arbeidshverdagen til 2400 ansatte i forskjellige bedrifter fra 1991 til 1996. Forskerne har spesielt vært opptatt av sammenhengen mellom raske utvidelser og hvor mange som har gått ut i langtidssykemeldinger og sykehusinnleggelser.

- Gjentatt eksponering til store utvidelser på arbeidsplassen virker negativt på de ansattes helse. Dette er for oss en ganske overraskende konklusjon, sier forskningsleder Hugo Westerlund i et intervju med Reuters Health.

Sykere kvinnerUndersøkelsen viser at langsiktig sykefravær stiger med 7 prosent i de ekspansive bedriftene. Risikoen for at ansatte må legges inn på sykehus steg i den samme gruppen med 9 prosent.

Kvinner innen offentlig sektor ser derimot ut til å komme verst ut av alle typer ansatte. Her viser tallene at arbeidsplasser med raske utvidelser tredobler risikoen for at de ansatte blir sykemeldt eller innlagt på sykehus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer