Syk midt i ferien? Se hva du har krav på

Du kan utsette feriedagene til du bli frisk.

DÅRLIG TIMING: Ferien er ment for å lade batteriene. Men er du syk, er ikke batteriene særlig ladbare. Heldigvis er det nå lettere få erstattet feriedager som tilbringes i sykesenga, enn tidligere. Illustrasjonsfoto: Colourbox
DÅRLIG TIMING: Ferien er ment for å lade batteriene. Men er du syk, er ikke batteriene særlig ladbare. Heldigvis er det nå lettere få erstattet feriedager som tilbringes i sykesenga, enn tidligere. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert

Blir du syk før ferien din, slik at sykdommen krasjer med planlagt ferie, har du krav på å få utsatt ferien. Blir du syk i løpet av ferien din, var regelverket tidligere langt mer komplisert.

Men en endring i ferieloven i 2014, gjør at du nå skal gå glipp av mindre feriekos enn tidligere.

Ferieloven ble endret

Tidligere måtte du være arbeidsufør i minst seks virkedager før du fikk krav på en slags kompensasjon. Ferielovens paragraf 9 lød nemlig:

«Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør minst seks virkedager i ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret.»

Men dette viste seg å være i strid med feriereglene for EØS-området, slik at loven fra og med 1. juli 2014 ble endret til:

«Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret.»

Så du forskjellen? Det holder altså å være syk én virkedag før du får krav på ferieerstatning i ettertid.

Hva har du krav på?

Fra og med første feriedag hvor du er så syk at du anses som helt arbeidsufør, har du krav på å få feriedagen tilbake senere på året. Du får én dag per virkedag du er syk, inkludert lørdager. Så er du syk fra og med tirsdag til og med søndag, får du altså fem feriedager tilbake.Feriedagene har du rett til å ta ut samme år. Om du selv vil, kan de eventuelt overføres til neste år. Men arbeidsgiver kan for eksempel ikke nekte deg å ta ut en uke du mistet i fellesferien etter fellesferien, bare fordi det ikke lenger er fellesferie.Du må være 100 prosent arbeidsufør for å få krav på dette. Og du må dokumentere dette overfor arbeidsgiver med legeerklæring.Du kan ikke utsette ferie på grunn av syke barn. Da må eventuelt du også ha blitt arbeidsufør som følge av dette.Det spiller ingen rolle om du ligger på sofaen hjemme med influensa, eller på et hotell i Hellas med matforgiftning. Husk i så fall å oppsøke lege der du er, for å få en legeerklæring før du eventuelt har blitt frisk igjen.

EU: Skal nyte fritiden

Det er EU-domstolens uttalelser som gjør at Norge så seg nødt til å endre loven for å være i tråd med resten av EØS-landene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer