Sykdom: Dyrere å være syk?

Regjeringen foreslår å øke egenandeler for legehjelp, fysioterapi og psykologhjelp fra 1. juli 2004, men foreløpig er det kun snakk om småmynter. I tillegg dobles egenandelen ved reise til sykehus utenfor egen helseregion.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å øke egenandeler for legehjelp, fysioterapi og psykologhjelp fra 1. juli 2004. For pasienter med frikort dekkes denne egenandelsøkningen av trygden.

Som følge av fritt sykehusvalg, har transportkostnader til sykehus økt betraktelig. Det er derfor foreslått at egnandelen ved reise til sykehus utenfor egen helseregion skal økes fra 220 til 400 kroner hver vei - i praksis vil dette si fra 440 til 800 kroner tur-retur.

Netto innsparing for staten i 2004 anslås til 60 millioner kroner.

Mindre enn en bussbillett

Behovet for gratis fysioterapibehandling har økt betraktelig de siste årene, og utgjør nå mer enn 50 prosent av det samlede behandlingsvolumet. Regjeringen vil derfor innføre en egenandel på 25 kroner per undersøkelse og behandling for pasiente som i utgangspunktet kvalifiserer til gratis behandling.

Egenandelen kommer innunder egenandelstak 2, som foreslås kuttet fra 4.500 til 3.500 kroner - også dette med virking for hele 2004. Dette fører til bedre skjerming av stoforbrukere av slike tjenester.

Protesterer

- Det er respektløst av regjeringen igjen å heve egenandelstaket for helsetjenester til 2 500 kroner. Dette rammer kronisk syke og utsatte grupper i samfunnet spesielt, sier Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL). Foreningen anerkjenner likevel regjeringens egenandelspolitikk som et positivt tiltak, men kritiserer sterkt at fysioterapibehandlinger pålegges en egenandel, ettersom dette ofte er en tilleggsbehandling for pasienter med andre sykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer