Sykdommen som stjal Reagans hukommelse

I november 1994, da tidligere president Ronald Reagan fortalte det amerikanske folket at han led av Alzheimer, skrev han at han hadde startet ”reisen som vil lede meg inn i solnedgangen av livet”.

Publisert
Sist oppdatert

Les også: Ingen kur mot Alzheimer

Nå har solen gått ned, og Reagan er død i en alder av 93 år. Selv om familien sjelden snakket offentlig om effekten sykdommen hadde på presidenten og dem selv, har Reagan vært med på å øke bevisstheten om sykdommen som 60.000 nordmenn lider av, og finansiere forskning for å forbedre behandlingen pasienter får.

Alzheimer er en ødeleggende, kronisk hjerneforandring som vanligvis rammer mennesker over 65 år. Gradvis stjeler sykdommen hukommelsen, taleevnen, evnen til å ta vare på seg selv og oppfattelsen av omverdenen.

Når startet symptomene?Umiddelbart etter Reagan fortalte at han hadde Alzheimer begynte folk å lure på om han var syk mens han var president i årene 1981 til 1989. Han var nærmere 70 da han ble president, og han var nasjonens elste øverstkommanderende. I begge periodene han ledet landet viste han en sjelden gang tegn på hukommelsestap. Han trengte ofte huskelapper, og det hendte at han sovnet i møter.

Til og med før han flyttet inn i det ovale kontoret fortalte Reagan til New York Times at legene hans fulgte nøye med for å oppdage tegn til senilitet, siden moren hans led av sykdommen i noen år før hun døde. Det er uklart om Reagans mor hadde Alzheimer eller en annen type demens, men forskere sier genetiske faktorer er grunnen til omtrent halvparten av Alzheimer-tilfellene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer