Syke barn - du får lønn

Ifølge folketrygdloven har du rett til full lønn dersom du må være hjemme for å passe barnet ditt dersom det er sykt, eller den som har det daglige tilsynet med barnet er syk. De første tre dagene holder det med en muntlig beskjed til arbeidsgiver, men fra den fjerde dagen kan arbeidsgiveren kreve legeerklæring.

Du får full lønn dersom barna dine blir syke Foto: Karoline Brubæk
Du får full lønn dersom barna dine blir syke Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert

Som lønnstager har du rett til 100% lønn dersom du, dine barn under 12 år, eller barnepasseren er syk. Varer sykdommen under 3 dager holder det med en muntlig eller skriftlig egenmelding til din arbeidsgiver, og du har anledning til å bruke totalt 4 slike egenmeldinger i løpet av et kalenderår.

Dersom sykdommen overstiger 3 dager har arbeidsgiveren krav på å få en sykemelding fra din lege. Du kun rett på sykepenger grunnet ditt barns sykdom i opptil 10 dager.

Tidsbegrensning og aldersgrense

Har du derimot omsorgen for flere enn to barn, ytes det sykepenger i 5 dager til, mens enslige forsørgere har krav på sykepenger i opptil 30 dager. Selv om den ene av foreldrene er alene om den daglige omsorgen, kan stønadsdagene fordeles mellom foreldrene i forhold til omfanget av avtalt samvær.

Det er et vilkår at trygdekontoret får skriftlig erklæring fra begge foreldrene om samværsfordelingen. Folketrygdloven sier at retten til sykepenger gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller 12 år. Dersom barnet er kronisk sykt eller funksjonshemmet, gjelder retten til og med det året barnet fyller 16 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.