Til tross for at forskning viser at familiebehandling har god effekt, skjer mange innleggelser av anoreksipasienter på norske sykehus uten foreldrene til stede. Det sier lege og forsker Inger Halvorsen ved Regional avdeling for spiseforstyrrelser på Ullevål universitetssykehus.
Halvorsen har forsket på tenåringsjenter med anoreksi i doktorgraden sin. Hun fant at fire av fem ble friske etter at de hadde blitt behandlet med familieterapi, i tillegg til et fast opplegg for vektøkning:
- Trenger omsorg
- Foreldrene var enormt viktige i behandlingen. Min kliniske erfaring viser også at foreldrene er til god hjelp. Men det er ganske vanlig på norske sykehus at ungdommer legges inn med anoreksi uten at foreldrene er til stede på avdelingen, sier Halvorsen.
- Det handler antakelig om gammel vane og en tankegang som støtter oppunder at ungdommene er selvstendige og må få lov å være det. Men en 16-åring som er alvorlig syk trenger mye omsorg fra foreldrene sine, sier Halvorsen.
Halvorsen tror også tanken om at foreldrene trenger avlastning er en vanlig grunn til å ikke la dem delta.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger