Sykehuskøene er kortere

Ventetidene ved landets sykehus fortsetter å gå ned. Antall pasienter i kø er gått ned med 8 prosent. Særlig ventetiden for barn og unge innen psykisk helsevern viser en kraftig nedgang.

Publisert
Sist oppdatert

Ventelistene for utredning og behandling i de somatiske sykehusene viser en nedgang på 17 prosent fra samme tidspunkt i fjor, melder Sosial- og helsedepartementet.

Positiv nedgang
- Det er svært positivt at ventetiden fortsetter å gå ned. Grunnen kan blant annet være at kapasiteten blir bedre utnyttet som følge av ordningen med fritt sykehusvalg og at pasienter er sendt til utlandet for behandling, samt kjøp av tjenester og rydding i ventelister, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Den gjennomsnittlige ventetiden for pasienter som er mottatt til behandling eller utredning har gått ned. Gjennomsnittlig ventetid for somatikk og psykisk helsevern samlet var 80 dager i slutten av august i år, mot 87 dager på samme tid i fjor. For de somatiske fagområdene var ventetiden 80 dager mot 89 dager på samme tid i fjor.

For de pasientene som fortsatt ventet på utredning og behandling ved utgangen av august 2003, var ventetiden i gjennomsnitt 129 dager - mot 187 dager på samme tid i 2002 og 235 dager i 2001.

Dette er en reduksjon på over 30 % i forhold til 2002, og 45 % i forhold til 2001. Den største endringen i gjennomsnittlig ventetid for de som ventet i slutten av august, har Helse Midt-Norge hvor reduksjonen de siste to årene har vært på hele 202 dager.

44.000 færre enn i fjor
Totalt ventet 211.617 pasienter på behandling innen somatisk spesialisthelsetjeneste og psykisk helsevern ved utgangen av august i år. Dette er om lag 44.000 færre enn på samme tidspunkt i fjor og 63.000 færre enn for to år siden.

Alle regionale helseforetak har redusert antall ventelistepasienter i forhold til samme periode i fjor.

Gjennomsnittlig ventetid for behandling og utredning i psykisk helsevern for barn og unge viser en kraftig nedgang. Sammenlignet med samme periode i 2002 er ventetiden redusert med vel 12 %, fra 90 til 79 dager.

Mozon.no, 02.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer