Sykelig sjalu

Sjalusi kan bli en så sterk følelse at den ødelegger forholdet ditt. Men hvorfor blir vi så engstelige og sinte når kjæresten smiler til et annet menneske?

Publisert
Sist oppdatert

Sykelig sjalu
Sjalusi kan bli en så sterk følelse at den ødelegger forholdet ditt. Men hvorfor blir vi så engstelige og sinte når kjæresten smiler til et annet menneske?

Francois de La Rochefoucauld

Sjalusi kan forekomme i mange forskjellige former. Når noen vi er glad i viser stor interesse for en annen kommer følelsen frem hos de fleste av oss. Sjalusi oppstår mellom søsken, mellom venner og blir kanskje aller sterkest når det gjelder mellom to mennesker i et kjærlighetsforhold.

Lov å være sjalu
- I vår kultur synes mange å mene at det er galt å være sjalu, at denne følelsen nærmest skulle slettes av følelsesregisteret vårt. Det er nok like umulig og meningsløst som å forsøke å slette følelser som sorg eller glede. Det er slett ikke urimelig å føle angst eller utrygghet for å miste den man er glad i. Etter oss selv er vår kjæreste ofte vårt mest dyrebare vi har å tape, sier psykolog Elsa Almås.

Selvtillit
Noen mennesker opplever ikke sjalusi i parforhold i noen særlig grad. En forklaring på dette kan være at ikke alle er like knyttet til partneren sin. Det kan også være slik at mennesker med et høyt selvbilde ikke er like avhengig av partnerens bekreftelse på at man er ønsket. En person med lav selvfølelse vil ofte ha et større behov for bekreftelse av sin egen verdi hos partneren. Når denne bekreftelsen svikter er det lett å reagere med engstelse og aggresjon.

Destruktiv sjalusi
I vårt samfunn finnes en del oppfatninger om hva som er ”gyldige grunner ” til å bli sjalu. De fleste vil være enige om at sjalusi er en helt vanlig reaksjon om partneren innleder et forhold til en annen eller bruker mye tid og oppmerksomhet på et annet menneske.

Men for noen mennesker kommer sjalusien frem også i helt vanlige sosiale situasjoner. Om du blir sjalu når kjæresten din hilser på andre mennesker har du kanskje et mer alvorlig problem. Det er bra å snakke med partneren din om han eller hun oppfører seg på en måte som gjør deg sjalu. Men husk at partneren kanskje vil oppfatte din sjalusi som grunnløs og at det er vanskelig å rette seg etter krav som vi ikke finner rimelige. Paradoksalt nok kan grunnløs sjalusi føre til nettopp det man frykter mest - at partneren går ut av forholdet

Claude Anet

Behandle sjalusien skikkelig
- Det er ikke galt å føle sjalusi, men det må foreligge en virkelig grunn, og når følelsen er der, blir det så viktig så viktig å kunne behandle den på en skikkelig måte. Det gjør ikke den som sier Du får ikke gå noe sted uten at jeg er med deg. eller: Du får ikke snakke med noen av det annet kjønn. , forklarer Elsa Almås.

Sjalusien kan også gå over i ren terrorisering av den andre. Husk at det er mulig å søke hjelp hos profesjonelle dersom sjalusien blir så sterk at den ødelegger for deg eller partneren din.

Mozon 10.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer