Sykelig sjalu

Sjalusi kan bli en så sterk følelse at den ødelegger forholdet ditt. Men hvorfor blir vi så engstelige og sinte når kjæresten smiler til et annet menneske?

Publisert
Sist oppdatert

Sykelig sjaluSjalusi kan bli en så sterk følelse at den ødelegger forholdet ditt. Men hvorfor blir vi så engstelige og sinte når kjæresten smiler til et annet menneske?

Francois de La Rochefoucauld

Sjalusi kan forekomme i mange forskjellige former. Når noen vi er glad i viser stor interesse for en annen kommer følelsen frem hos de fleste av oss. Sjalusi oppstår mellom søsken, mellom venner og blir kanskje aller sterkest når det gjelder mellom to mennesker i et kjærlighetsforhold.

Lov å være sjalu- I vår kultur synes mange å mene at det er galt å være sjalu, at denne følelsen nærmest skulle slettes av følelsesregisteret vårt. Det er nok like umulig og meningsløst som å forsøke å slette følelser som sorg eller glede. Det er slett ikke urimelig å føle angst eller utrygghet for å miste den man er glad i. Etter oss selv er vår kjæreste ofte vårt mest dyrebare vi har å tape, sier psykolog Elsa Almås.

SelvtillitNoen mennesker opplever ikke sjalusi i parforhold i noen særlig grad. En forklaring på dette kan være at ikke alle er like knyttet til partneren sin. Det kan også være slik at mennesker med et høyt selvbilde ikke er like avhengig av partnerens bekreftelse på at man er ønsket. En person med lav selvfølelse vil ofte ha et større behov for bekreftelse av sin egen verdi hos partneren. Når denne bekreftelsen svikter er det lett å reagere med engstelse og aggresjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer