Kickstart sparingen i 2021

Sykepleier og «supersparer»: Slik legger hun spareplan

Petra Gjørvad (24) står i fare for å bli permittert annenhver måned, og legger opp økonomien deretter. Les hennes og ekspertenes beste sparetips for det nye året.

NYTTÅRSPLANER: I 2021 satser Petra Gjørvad på å jobbe fulltid som kostymedesigner, men skal ta ekstravakter på sykehuset innimellom, siden hun er sykepleier også. I tillegg planlegger hun boligbytte. Foto: Adam Enochsson / NewsLab
NYTTÅRSPLANER: I 2021 satser Petra Gjørvad på å jobbe fulltid som kostymedesigner, men skal ta ekstravakter på sykehuset innimellom, siden hun er sykepleier også. I tillegg planlegger hun boligbytte. Foto: Adam Enochsson / NewsLab Vis mer
Publisert

- I løpet av første månedene i 2021 skal jeg selge leiligheten min og kjøpe ny, så per nå sparer jeg mest på sparekonto og mindre i fond, ettersom jeg forhåpentligvis skal bruke noen av pengene snart, sier Petra Gjørvad til Dinside.

- Etter et eventuelt leilighetskjøp vil jeg gå gjennom de pengene jeg ikke har puttet i leiligheten, og plassere noen i en bufferkonto og resten i globale indeksfond, sier hun videre.

Gjørvad er utdannet sykepleier og kostymedesigner, bosatt i Oslo. Og, hun er veldig god til å spare, noe hun har blitt intervjuet av banken Storebrand om tidligere.

Da hun studerte, for eksempel, klarte hun å spare hele 100 000 kroner av studielånet, og sammen med kjæresten klarte hun da å stille med en halv million i egenkapital da de kjøpte bolig sammen.

Overhengende permisjonsfare

Året som snart er omme, har vært spesielt og utfordrende for mange av oss, ikke minst for den unge sykepleieren.

Gjørvad gjør imidlertid snart et «karrierebytte» som kan gjøre jobbsituasjonen betydelig mer uforutsigbar i 2021: Hun har sagt opp sykepleierstillingen sin for å jobbe fulltid som frilans kostymedesigner, men vil fortsatt ta ekstravakter på sykehuset innimellom.

SPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer

- Nå som jeg står i fare for å bli permittert annenhver måned, har jeg mer penger på bufferkontoen enn jeg ville trengt om det ikke var pandemi, sier Gjørvad.

- Det er flere av mine vanlige utgifter som har blitt lavere grunnet pandemien, og det gjør det jo lettere å spare. Spareplanene og livssituasjonen min er noe som påvirker hverandre begge veier, selv om målet mitt ikke er å spare mest mulig på alt til enhver tid, fortsetter hun.

Gjeldsnedbetaling versus sparing

Så, hvordan bør du planlegge sparingen din i 2021?

Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi råder deg først og fremst til å definere formålet med sparinga:

- Du bør sette sparemål og hvor lenge du skal spare for å nå dem. Dette er avgjørende for hvordan du bør spare i bank, fond og til nedbetaling av gjeld, sier Moen til Dinside.

Dine faste utgifter, da særlig boliglånet, påvirker økonomien din mye. Start derfor året med å reforhandle betingelsene på de største utgiftspostene dine, for eksempel ved å få lavere rente, samt bedre strøm- og forsikringsavtaler, ifølge Mari Rindal Øyen, leder for sparing i personmarkedet i Storebrand.

Et annet godt spareråd fra Storebrand er å betale godt ned på boliglånet så fort du har råd til det, gjerne ned til om lag 60 prosent av boligverdien.

En slik «kraftanstrengelse» vil nemlig gi deg en solid egenkapital til eventuelle nye boligkjøp, samtidig som du blir mindre utsatt for svingninger i boligmarkedet og rente.

To tanker på én gang

En klok mann sa en gang at «livet er litt som å kjøre bil - du må veksle mellom å se i bakspeilene og framover på veien».

Derfor er det nok lurt å ikke glemme 2020 så snart vi skriver 2021, selv om det kanskje kan være fristende.

- Mange har fått erfare viktigheten av en solid buffer i året som gikk. For de som er eller har vært permittert, eller på andre måter har fått inntektsgrunnlaget sitt redusert, har bufferen sannsynligvis spilt en stor rolle, sier Moen i Norsk Familieøkonomi.

- Det kan ta tid å spare de store summene, men litt hver måned hjelper godt på det også. Bufferen bør prioriteres før eventuell annen sparing, understreker hun.

Konto eller fond?

Ekspertene råder deg videre til å ikke ha «alle eggene i én kurv» når det gjelder sparing, altså ha noe tilgjengelig på konto til enhver tid, men også spare noe i fond med lengre tidshorisont.

SPARING: Spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem, forklarer forskjellene på å spare i fond og bank. Video: Michael S. Jæger. Vis mer

- Sparer du i fond, bør det være langsiktig, og svingningene i markedet bør ikke holde deg våken om natta eller føre til at du trekker investeringene dine, sier Rindal Øyen i Storebrand til Dinside.

- En liten fun fact her er at våre analyser viser at kvinner er bedre enn menn på denne «sitte stille i båten»-øvelsen, legger hun til.

Sykepleier Gjørvad planlegger også å sette noen sparepenger i fond etter boligbyttet i 2021:

- Grunnen til at jeg velger globale indeksfond framfor sparekonto eller andre fondstyper, er at mitt neste sparemål er langsiktig - altså mer enn tre år. Hvis jeg hadde tenkt til å bruke pengene om et halvt år, ville jeg heller spart på sparekonto, ettersom det er mer forutsigbart og trygt, avslutter Gjørvad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer