Sykmeldte følges ikke opp av NAV

Henter ikke inn tilstrekkelige informasjon fra lege og arbeidsgiver, er Riksrevisjonens dom.

LITE KONTROLL: NAV blir kritisert av Riksrevisjonen, blant annet for ikke å undersøke om langtidssykmeldte er i aktivitet. Foto: DinSide
LITE KONTROLL: NAV blir kritisert av Riksrevisjonen, blant annet for ikke å undersøke om langtidssykmeldte er i aktivitet. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske myndigheter har forsøkt å sette fokus på problemer knyttet til den økte andelen langtidssykemeldte i Norge. Derfor er Riksrevisjonens ferske undersøkelse kanskje ekstra oppsiktsvekkende:

Undersøkelsen viser at NAV i mange tilfeller ikke innhenter tilstrekkelig informasjon fra lege og arbeidsgiver om den sykmeldtes situasjon.

Sykmeldte skal være i arbeidsrelatert aktivitet etter åtte uker, med mindre medisinske årsaker er til hinder for dette.

Likevel godtar NAV i de fleste tilfellene at den sykmeldte ikke er i aktivitet, selv om legen ikke har dokumentert slike medisinske årsaker.

For de fleste som har vært sykmeldt i mer enn tre måneder, innhenter NAV lite eller ingen informasjon om tilrettelegging på arbeidsplassen.

Det er ingen vesentlige forbedringer i arbeids- og velferdsetatens (NAV) oppfølging av sykmeldte, skriver Riksrevisjonen etter sin undersøkelse av arbeids- og velferdsetatens oppfølging av sykmeldte som ble overlevert Stortinget i dag.

Ingen fordel for den sykmeldte

At en stor andel nordmenn sliter med langvarig sykefravær, er selvsagt uheldig. - De generøse trygdeordningene er et problem, har professor Kjell Vaage tidligere uttalt til DinSide, men det er først og fremst et problem for de sykmeldte selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.