Sykmeldte kan få sykepenger mens de er i utlandet

Arbeids- og sosialdepartementet fjerner kravet til at mottakere av sykepenger må befinne seg i Norge. Bakgrunnen er en ny tolkning av en EU-forordning.

SYKEPENGER: Regjeringen liberaliserer kravene til sykepenger. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
SYKEPENGER: Regjeringen liberaliserer kravene til sykepenger. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Regjeringen vil jobbe for tiltak som kan begrense og stanse eksport av velferdsytelser», heter det i Granavolden-plattformen. Nå liberaliserer arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) reglene for å motta sykepenger i utlandet, melder ABC Nyheter.

Det skjer som følge av en ny tolkning av en EU-forordning, går det fram av svaret statsråden gir på et spørsmål reist av Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik. Norge må følge EU-forordningen, som sier at dem som bor eller oppholder seg i en annen medlemsstat, skal ha rett til kontantytelser, på grunn av EØS-avtalen, skriver ABC Nyheter.

– Det er stor fare for at dette fører til økte kostnader til kontroll, økt misbruk av penger og undergraving av den norske fastlegeordningen, sier Gjelsvik til ABC Nyheter.

– Det kan også være leger i utlandet som kan sykmelde. Dette gir økt rom for å misbruke systemet, sier Gjelsvik, som sier han har fått signaler i den retning fra folk i Nav-systemet.

Gjelder kun i EØS-området

Liberaliseringen kom i form av et rundskriv til de Nav-ansatte:

«Arbeids- og sosialdepartementet har etter innspill fra Trygderetten bestemt at sykepenger ikke kan stanses eller avslås kun på grunnlag av at brukeren skal oppholde seg, eller har oppholdt seg i et annet EØS-land.»

I Folketrygdlovens paragraf 8–9 heter det: «Det er et vilkår for rett til sykepenger at medlemmet oppholder seg i Norge».

Det fremkommer ikke noen informasjon om hvor langvarig oppholdet i utlandet kan vare for å motta sykepenger fra Norge.

Dinside tidligere har skrevet om personer som må betale tilbake tusenvis av kroner på grunn av utelandsopphold mens de har vært sykemeldte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer