Omsorgsdager 2022

Sykt barn-dagene kan bli brukt opp

Det kan ramme ulikt og tilfeldig for de som må være hjemme fra jobb med sykt barn, mener arbeidslivsrådgiver.

HJEMME MED SYKT BARN: Når på året skolen eller barnehagen eventuelt blir stengt grunnet coronasmitte, vil få mye å si for om du går tom for omsorgsdager. Foto: Shutterstock/NTB
HJEMME MED SYKT BARN: Når på året skolen eller barnehagen eventuelt blir stengt grunnet coronasmitte, vil få mye å si for om du går tom for omsorgsdager. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Tilbake i 2020 innførte daværende regjering ekstra omsorgsdager ved stengt skole og barnehage. Den nye regjeringen har valgt å beholde disse ekstra omsorgsdagene også i 2022.

De midlertidige regler, som gjelder til og med 30. juni 2022, er at du kan bruke omsorgsdager når:

  • Barnet, eller den som til vanlig passer barnet, er i karantene
  • Du må være hjemme med barn fordi barnehagen/skolen/SFO/AKS er stengt på grunn av coronaviruset, eller hvis barnet ikke kan gå i barnehage/skole/SFO/AKS på grunn av særlige smittevernhensyn.

De ordinære dagene må brukes først

I tilfellene over bruker du ikke av de ordinære omsorgsdagene dine. Det betyr at du kan bruke omsorgsdager i disse tilfellene også hvis du har brukt opp de ordinære dagene dine, skriver Nav.

Dermed føres det altså ikke et «separat regnskap» for syke-barn-dager ved helt eller delvis stengt skole og barnehage.

- Det fremgår av forskriften som regulerer unntaksreglene at arbeidstakers ordinære kvote først må brukes opp før arbeidstaker får rett på ekstra omsorgsdager, sier HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm hos Simployer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer