Omsorgsdager 2022

Sykt barn-dagene kan bli brukt opp

Det kan ramme ulikt og tilfeldig for de som må være hjemme fra jobb med sykt barn, mener arbeidslivsrådgiver.

HJEMME MED SYKT BARN: Når på året skolen eller barnehagen eventuelt blir stengt grunnet coronasmitte, vil få mye å si for om du går tom for omsorgsdager. Foto: Shutterstock/NTB
HJEMME MED SYKT BARN: Når på året skolen eller barnehagen eventuelt blir stengt grunnet coronasmitte, vil få mye å si for om du går tom for omsorgsdager. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Tilbake i 2020 innførte daværende regjering ekstra omsorgsdager ved stengt skole og barnehage. Den nye regjeringen har valgt å beholde disse ekstra omsorgsdagene også i 2022.

De midlertidige regler, som gjelder til og med 30. juni 2022, er at du kan bruke omsorgsdager når:

  • Barnet, eller den som til vanlig passer barnet, er i karantene
  • Du må være hjemme med barn fordi barnehagen/skolen/SFO/AKS er stengt på grunn av coronaviruset, eller hvis barnet ikke kan gå i barnehage/skole/SFO/AKS på grunn av særlige smittevernhensyn.

De ordinære dagene må brukes først

I tilfellene over bruker du ikke av de ordinære omsorgsdagene dine. Det betyr at du kan bruke omsorgsdager i disse tilfellene også hvis du har brukt opp de ordinære dagene dine, skriver Nav.

Dermed føres det altså ikke et «separat regnskap» for syke-barn-dager ved helt eller delvis stengt skole og barnehage.

- Det fremgår av forskriften som regulerer unntaksreglene at arbeidstakers ordinære kvote først må brukes opp før arbeidstaker får rett på ekstra omsorgsdager, sier HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm hos Simployer.

SIKKERHET: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. I saken under kan du lese hvorfor buffer er smart med tanke på omsorgsdager. Vis mer

- Omsorgsdagene kan bli oppbrukt

Brostrøm mener at ettersom de ordinære omsorgsdagene må brukes før du får de ekstre, kan føre til uheldige og tilfeldige utslag, som avhengig av eventuelle smitteutbrudd:

- Når på året skolen eller barnehagen blir stengt, vil få mye å si. Dersom skolen blir stengt tidlig på året, vil ansatte risikere å bruke opp omsorgsdagene sine på dette, og dermed ikke ha dager igjen om barna blir syke om høsten. Blir skolene stengt på slutten av året, derimot, vil de få ekstra dager til å dekke opp for dette, sier han.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet bekrefter overfor DinSide at de ordinære omsorgsdagene må brukes før de ekstra dagene.

Med dobbel kvote vil alle familier ha rett til minst 40 dager med omsorgspenger i 2022. Dette tilsvarer fravær fra skole eller barnehage i åtte uker. Familier med mer enn to barn, og familier med kronisk sykt eller funksjonshemmet barn, vil ha rett til flere dager enn dette.

Med mindre det blir svært mange eller lange perioder med stengte skoler og barnehager, legger departementet til grunn at dette vil være tilstrekkelig. Departementet har ikke mottatt henvendelser fra familier som brukte opp kvoten i fjor og fikk problemer som følge av dette.

Hjemmekontor kan løse noe

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand er glad for at regjeringen har valgt å videreføre de ekstra omsorgsdagene som har vært gjeldende i forbindelse med pandemien.

- Flere omsorgsdager vil lette byrden for mange foreldre som bekymrer seg for at de må være hjemme med barna, fordi barnehagen eller skolen er stengt. Med de økte kostnadene både på strøm, drivstoff, renter og andre varer, er det viktig å beholde inntekten for å ha mulighet til å møte de økte utgiftene, sier Tvetenstrand til DinSide.

- Samtidig er det mange som nå kan jobbe hjemmefra og til fleksible tider. Det er derfor viktig å ha en god dialog med arbeidsgiver, så de får mulighet til å tilrettelegge i de tilfellene det er mulig, fortsetter hun.

Forbrukerøkonomen foreslår at du for eksempel kan ta ut «delte dager», slik at du kan jobbe noe og ta litt fri, framfor hele dager med fri.

Krav på barnepass

Videre minner Tvetenstrand om at de som har samfunnskritiske jobber, har krav på barnepass i situasjoner hvor barnehage og skole blir stengt:

- Dersom du har en jobb som defineres som samfunnskritisk, bør du ta kontakt med barnehagen eller skolen og høre hva de kan tilby dere.

SELVTEST: Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Tenk buffer

Avslutningsvis anbefaler Tvetenstrand at du sikrer at du har en solid buffer:

- Forhåpentligvis vil ekstra omsorgsdager og tett dialog med arbeidsgiver være tilstrekkelig i de fleste situasjoner, men jeg anbefaler likevel å spare opp litt ekstra på en bufferkonto dersom du ikke allerede har dette.

Selv om omsorgsdagene er doblet ut 2022, og mange arbeidsgivere nå kan tilby fleksibilitet, vet du jo ikke når barna må være hjemme på grunn av smitte i barnehage og skolen, eller om de vil bli syke.

- Med en bufferkonto i bakhånd vet du at du kan håndtere noen ulønnede fridager dersom det skulle bli behov, uten å bekymre deg for det økonomiske oppi det hele, sier forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer