Symptomer du ikke bør ignorere

Dersom du opplever noen av disse sterke symptomene på denne lista, ta det på alvor.

Et aneurisme er en liten utvidelse/ ”utposning” av en blodåre på grunn av svakhet i blodåreveggen, og gir sterke smerter i hodet.
Et aneurisme er en liten utvidelse/ ”utposning” av en blodåre på grunn av svakhet i blodåreveggen, og gir sterke smerter i hodet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger holder det å si ”det ordner seg”, mens andre ganger bør du ikke ta så lett på det. For det kan være snakk om noe alvorlig.

Her er sju varselsignaler du ikke bør ignorere.

Her er flere alvorlige symptomer, som blod i urinen og depressive tanker

Ikke ignorer ekstrem hodepine

Hodepine som er forbundet med fyllesjuke er bare barnemat i forhold til dette. Her er det snakk om skikkelig dunking. Migrene, tror du? Ikke nødvendigvis. Hvis hodepinen ikke akkompagneres av andre migrenesymptomer, som sløret syn, kan det være et signal om en såkalt hjerneaneurisme, som er en utposning på en blodåre i hjernen.

Dette bør følges opp, sier Lommelegen

Aneurismer gir sjelden symptomer, og vil ofte ikke legges merke til, med mindre de brister.

- Aneurisme kan forårsake hjerneskade i løpet av minutter. Du må ringe legehjelp snarest, sier kardiolog Elsa-Grace Giardina, ifølge Womens Health Magazine.

Aneurismer kan bare oppdages ved CT- eller MR-undersøkelse, og den eneste måten å behandle det på er ved operasjon.

Les også: Hjerneslag uten symptomer

Ikke ignorer en bankende tann

Du stapper i deg sjokolade og søtsaker selv om det kjennes som tortur. Og hver gang du spiser noe kaldt, iser det smertefult det i tennene. Ikke bit tenna sammen! Her kan det være snakk om en nerve som har blitt skadet. Har du har sprekker i emaljen eller tannråte, bør du gjøre noe med det snarest.

- Hvis ikke kan bakterier infisere nerven, og dette vil du ikke skal spre seg rundt i kroppen, sier tannlege Kimberly Harms.

Sørg for å sjekke tennene dine regelmessig. Noen ganger er det bare en fylling som må til for å dekke en eksponert nerve. Er det infisert derimot, er det rotfylling som må til. Hvis bakteriene har spredd seg rundt i kroppen, vil antibiotika ta knekken på dette.

Ikke ignorer smerter i siden

Det er ikke hold, her er det virkelig som om noen dolker deg i siden. Smerten øker gradvis over noen timer eller dager.

Hvis dette i tillegg ledsages av kvalme og feber, kan det være tegn på blindtarmbetennelse. Ekspertene antar at årsaken til dette er tilstopping av det trange hulrommet i blindtarmen, for eksempel av avføringsrester eller et fremmedlegeme, ifølge Pasienthåndboka.

En annen årsak til smertene kan være en cyste, det vil si en væskefylt blære. De aller fleste cystene er heldigvis helt harmløse og forsvinner av seg selv uten noen form for behandling. Men i noen tilfeller kan de gi store smerter.

Vet blindtarmbetennelse, og cyster som gir voldsom smerte, må det legehjelp til. En blindtarm som er infisert som ikke fjernes kan sprekke. Dette kan være farlig for vevet rundt blindtarmen. Det er også viktig å fjerne enkelte cyster, da de kan blokkere blodtilførselen til eggstokken.

Les også: Blindtarmen er en av ti tullete kroppsdeler

Ikke ignorer smerter i brystet

Noen ganger kjennes det som noen har strammet og pressent et korsett godt rundt midjen din. Dette kan også være en varsko om hjerteproblemer, som tegn på hjerteinfarkt. Beregninger tyder på at mellom 12.000 og 15.000 personer får akutt hjerteinfarkt i Norge hvert år, ifølge Folkehelseinstituttet. Mange kjenner ingen smerter, mens andre har symptomer som brystsmerter, strålig i armene, kvalme, svimmelhet, svetting, brystbrann, ryggsmerter og følelsen av angst og uro.

Har du tegn på noe av dette, ring 113. Jo raskere du kommer til behandling, jo større er muligheten for at legene kan forhindre eller begrense omfanget av skade på hjertemuskelen.

Les mer om hjerteinfarkt på Lommelegen

Ikke ignorer oppblåsthet og mye luft

Du har i lang tid følt deg oppblåst og har mer luft i magen enn normalt.

Det er helt normalt å kjenne seg omblåst en gang i blant, men i aller verste fall kan dette være tegn på kreft i eggstokkene. Andre symptomer på dette er smerter i magen og bekkenet og liten matlyst, ifølge Gynecologic Cancer Foundation. Hvis du opplever dette daglig i to til tre uker, bør varsellampene blinke.

Kreft i eggstokkene er mindre vanlig enn brystkreft (cirka 500 kvinner i Norge får det hvert år, mot rundt 3.000 kvinner som får brystkreft), men risikoen er høyere hvis det er andre i familien som har hatt det, eller du aldri har vært gravid. Bestill en time hos legen, som kan henvise videre til gynekolog og ultralydundersøkelse.

Ikke ignorer vondt i ryggen

Du har vondt i ryggen, og uansett hvor mange smertestillende du tar, har det ingen effekt. Hvis du tror årsaken er at du har båret mye tungt hele helgen, burde smertestillende ta knekken på dette. Hvis ikke, burde du oppsøke medisinsk hjelp. Det kan være snakk om virvler i ryggen som gir press på nervene.

Vondt i korsryggen - hva kan årsaken være? Les svaret på Lommelegen

Ikke ignorer vonde legger som hovner

Leggen din er kjempe hoven, og den blir rød og varm når du tar på den. Dette kan være tegn på dyp venetrombose i leggen. Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i leggen, samt lårene, bekkenet og arm- og skulderområdet. Det høres kanskje alvorlig ut, men dyp venetrombose forekommer faktisk hyppig. Forekomsten øker markant etter 50-årsalderen. Hvert år får omtrent 2 av 1000 mennesker over 50 år blodpropp i vener, skriver Pasienthåndboka.

Røykere og kvinner som tar p-piller er ekstra utsatt. Det hjelper verken å massere området eller gå det av seg. For å behandle DVT kreves det innleggelse på sykehus, for å forhindre at blodproppen øker i omfang.

- Kan det være en fysisk årsak til at jeg får dyp venetrombose? Se hva Lommelegen svarer

Denne artikkelen ble første gang publisert på Dinside.no 14. september 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer