Synder i søvne

Om natten skjer de merkeligste ting. Noen av oss vandrer rundt, tømmer kjøleskapet eller har sex uten å åpne øynene. Går du i søvne?

Publisert
Sist oppdatert

Søvngjengeri er et pussig fenomen som mange mennesker opplever en eller flere ganger i løpet av livet. Fenomenet er ikke farlig i seg selv men kan sette deg i en situasjon hvor du helst ikke vil befinne deg i søvne.

For mens barn ofte går i søvne uten at det fører til problemer har vi voksne en større risiko for å skade oss. Det er kjent at mennesker har gått gjennom glassdører, hoppet ut av vinduer og kjørt bil mens de teknisk sett fortsatt sover.

Frikjent for sove-sexEt av utslagene ved søvngjengeri kan være seksuelle tilnærmelser. Spesialister på søvnlidelser kjenner til flere tilfelle hvor søvngjengere har begått alt fra vanlige seksuelle tilnærmelser til seksuelle overgrep uten å være ved bevissthet. Tilstanden har fått det engelske faguttrykket sexsomnia.

Nylig ble en 34 år gammel mann frikjent for en voldtekstanklage i Inderøy Tingrett. Dommerne trodde på mannen som mente at han rett og slett sov mens samleiet ble gjennomført. En slik handling er sjelden - men slett ikke utenkelig i følge ekspertene.

- Uavhengig av hvor uvanlige eller voldsomme handlingene er kan søvngjengeren som regel ikke huske noe som helst av det morgenen etter. Mennesker som lider av sexsomnia har som regel også problemer med andre søvn-lidelser som søvngjengeri, sengevæting eller pustestans i løpet av natten, mener Christian Guilleminault ved Stanford University.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer