Synder i søvne

Om natten skjer de merkeligste ting. Noen av oss vandrer rundt, tømmer kjøleskapet eller har sex uten å åpne øynene. Går du i søvne?

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Søvngjengeri er et pussig fenomen som mange mennesker opplever en eller flere ganger i løpet av livet. Fenomenet er ikke farlig i seg selv men kan sette deg i en situasjon hvor du helst ikke vil befinne deg i søvne.

For mens barn ofte går i søvne uten at det fører til problemer har vi voksne en større risiko for å skade oss. Det er kjent at mennesker har gått gjennom glassdører, hoppet ut av vinduer og kjørt bil mens de teknisk sett fortsatt sover.

Levende drømmerÅrsakene til søvngjengeri kan være mange og kompliserte. Ved Stanford University Sleep Disorders Clinic i USA mener forskere at det finnes en sammenheng mellom søvngjengeri og pusteproblemer på grunn av allergi eller hovne mandler. Denne sammenhengen har de ennå ikke klart å påvise hos voksne mennesker.

Ved en søvnklinikk i Minnesota har forskere derimot funnet en sammenheng mellom søvngjengeri og risiko for andre kognitive lidelser som Parkinssons sykdom. Her mener man at det er snakk om en feil i nervesignalene i kroppen under søvn som kan forårsake problemene.

- Ved såkalt REM-søvn er musklene i kroppen fullstendig paralysert. Det betyr at du godt kan drømme om å drepe svigermor uten at det er noen risiko for at du faktisk gjør det i virkeligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer