Synes du barnet er sjarmerende klossete?

De blir fete voksne ...

Klossete barn har større risiko for å bli overvektige, viser studie. Foto: Colourbox
Klossete barn har større risiko for å bli overvektige, viser studie. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klossete barn blir fete voksne. Dette skriver Dagens Medicin, på bakgrunn av en studie publisert i British Medical Journal.

En svensk-britisk studie har påvist at det er en sammenheng mellom dårlig finmotorikk hos barn, og økt risiko for å bli tjukk som voksen. 11.000 briter som er født innenfor den samme uken i 1958, er målt, vurdert og registrert fra fødselen og til voksen alder.

Barnas finmotoriske evner ble vurdert ved 7- og 11-års alder, blant annet ved vurdering av koordinasjonsevne og andre finmotoriske tester. Når testpersonene ble 33 år, ble deres kroppsmasseindeks (BMI) sammenlignet med resultatene av de finmotoriske testene.

Regn ut din kroppsmasseindeks

Etter å ha tatt høyde for faktorer som sosial klasse, kjønn, mors alder, etnisk opprinnelse, mors røyekavaner under graviditeten mm., fant forskerne en sammenheng mellom dårligere finmotorikk som barn og overvekt som voksen.

Om 40 år kan alle være fete

Forskerne kan ikke peke på årsaken til sammenhengen, men studien foreslår at noen av prosessene forbundet med dårligere nevrologisk funksjon hos overvektige voksne, har sin opprinnelse i barndommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer