Synes du barnet er sjarmerende klossete?

De blir fete voksne ...

Klossete barn har større risiko for å bli overvektige, viser studie. Foto: Colourbox
Klossete barn har større risiko for å bli overvektige, viser studie. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klossete barn blir fete voksne. Dette skriver Dagens Medicin, på bakgrunn av en studie publisert i British Medical Journal.

En svensk-britisk studie har påvist at det er en sammenheng mellom dårlig finmotorikk hos barn, og økt risiko for å bli tjukk som voksen. 11.000 briter som er født innenfor den samme uken i 1958, er målt, vurdert og registrert fra fødselen og til voksen alder.

Barnas finmotoriske evner ble vurdert ved 7- og 11-års alder, blant annet ved vurdering av koordinasjonsevne og andre finmotoriske tester. Når testpersonene ble 33 år, ble deres kroppsmasseindeks (BMI) sammenlignet med resultatene av de finmotoriske testene.

Regn ut din kroppsmasseindeks

Etter å ha tatt høyde for faktorer som sosial klasse, kjønn, mors alder, etnisk opprinnelse, mors røyekavaner under graviditeten mm., fant forskerne en sammenheng mellom dårligere finmotorikk som barn og overvekt som voksen.

Om 40 år kan alle være fete

Forskerne kan ikke peke på årsaken til sammenhengen, men studien foreslår at noen av prosessene forbundet med dårligere nevrologisk funksjon hos overvektige voksne, har sin opprinnelse i barndommen.

Foreldre ser ikke at barna er overvektige

En mulig årsak til sammenhengen finmotorikk - overvekt, kan være at barn med dårlig finmotorikk er mindre fysisk aktive, skriver Dagens Medicin. En anne forklaring kan være dårligere impulskontroll, og en tredje forklaring kan være at forstyrrelser i nervesystemet kan være forbundet med endret stoffskifte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer