System sparer strøm

Et styringssystem for oppvarming kutter fyringsutgiftene raskt og billig.

Publisert
Sist oppdatert


Fra et eneste styringspanel kan du regulere temperaturen i hele huset.

- Det gjør at strømmen utnyttes mer effektivt, og gir en jevn og behagelig temperatur tilpasset beboernes døgnrytme og oppvarmingsbehov. De fleste av oss kan lett bruke mindre energi til oppvarming og likevel beholde den samme komforten og velværen i boligen, sier Halvor Tuv ved Enovas Svartjeneste.

Husets billige lille-hjerne


Fordelen med sentralstyring er at alle ovner/varmeelementer i boligen styres fra én og samme sentral, slik at du slipper å stille inn hver enkelt ovn. Har boligen din fem eller flere ovner eller varmeelementer, vil det med stor sannsynlighet være hensiktsmessig å installere et sentralstyrt anlegg. Varmestyring egner seg også godt for ettermontering i eksisterende boliger.

Sentralen kommuniserer med ovnene og annet utstyr enten gjennom strømnettet eller gjennom radiosignaler. Styringsenheten kan du plassere på et egnet sted i boligen, og stille inn ønsket temperatur og aktuelle tidsperioder. Du kan også benytte styringsenheten til å slå av og på belysning og annet elektrisk utstyr. Du kan også stille inn nattsenking av temperaturen i et bestemt antall timer, dagsenking og helgesenking. Hvor mange muligheter du har for slike variasjoner er avhengig av hvor avansert sentralen er. Prisene er fra 5.000 kroner og oppover.

- Investeringen er også avhengig av hva slags ovner man har i boligen. Er ovnene gamle, bør du først vurdere å anskaffe nye, mer energieffektive ovner, sier Tuv, som anslår at en gjennomsnittshusholdning kan redusere strømforbruket med 20 prosent ved innkjøp av et styringssystem.

Etterisolering

ENØK-mannen Tuv peker også på etterisolering som et viktig tiltak før vinteren:

- Foruten høye utgifter til oppvarming vil dårlig isolering føre til kalde flater inne. Dårlig tetting kan merkes som trekk rundt vinduer, dører og mellom sammenføyninger av konstruksjonsdeler. Trekk langs gulv er også vanlig. Etterisolering er ofte en dyr investering. Vi anbefaler derfor at etter- og tilleggsisolering av vegger skjer i forbindelse med skifting og utbedring av bordkledning på boligen. Etterisolering vil imidlertid øke boligens komfort, samt øke husets verdi. I enkelte boliger er det mulig å blåse isolasjonsmasse inn i hulrom i veggene og gulvene. Dette kan være lønnsomt selv på kortere sikt.

Og ENOVAs svartjeneste avslutter med innstendige oppfordringer om å ta for oss loftet:

- Det vil ofte være mye å tjene ved å etterisolere loft. Foruten høye utgifter til oppvarming vil det ofte danne seg istapper på taket som en følge av at snøen smelter og vannet renner nedover mot raftet og fryser. Opphoping av vann og is kan føre til byggskader, vannlekkasje og råtedannelse i tillegg til de høye fyringsutgiftene. Ved å etterisolere et uisolert tak på 100 m2 med 200 mm isolasjon vil man kunne redusere energiforbruket med mellom 1500-4000 kroner pr år alt etter hvor i landet boligen er. Ofte kan man utføre denne jobben selv, avslutter Tuv.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer