Syv tips mot musesyken

Bruk ti minutter av arbeidsdagen til enkel håndgymnastikk. Det forebygger, lindrer - og minsker risikoen for varige skader.

Publisert
Sist oppdatert

Musesyken har på mange måter blitt en ny folkelidelse. Vi sitter mer og mer foran dataskjermer og bruker tastatur og mus både på jobb og på fritid. Vi får senebetennelser, stive nakker, vonde rygger og andre plager. Men med enkle grep kan vi alle gjøre vår hverdag bedre og vår egen fysiske fremtid langt sikrere.

Skru av datamaskinen i ti minutter og strekk ut. Det forbygger og lindrer de verste museskadene. Her kommer noen tips til øvelser. Følger du dette vil du stimulere kretsløpet og aktivere muskler du som har en stille sittende jobb ellers ikke bruker.

Dette kan spare deg for varige skader. Lykke til.

1) Strekk oversiden av hånden og underarmen
Strekk armen ned mellom beina, bøy håndleddet, slik at håndflaten vender opp og fingrene peker ut til siden. Med den andre hånden tar du tak i fingerspissene og forsøker å trekke hånden mot klokken. Fortsett til du kjenner det fra utsiden av albuen og ned til hånden. Hold slik i 20 - 30 sekunder. Gjenta øvelsen, eventuelt bytt til den andre hånden.

2) Strekk undersiden av hånden og underarmen
Stå ved bordkanten. Drei armen, slik at den vender oppover og fingrene peker nedover. Sett håndflaten på bordet, slik at fingerspissene peker innover mot deg. Hold fingrene og albuen rett. Du merker at du strekker ut på innsiden av underarmen fra albuen og ned til hånden. Hvis du forsøker å trekke overkroppen litt bakover, uten at du slipper kontakten med bordet, vil du merke at du strekker ut ekstra over underarmen/håndleddet.

3) Stimuler kretsløpet i hånd og arm
Avslutt for eksempel øvelsene ovenfor ved skiftevis å knytte og åpne hånden med rett albue/arm ca. 20 ganger.

4) Strekk ut nakken
Flett fingrene sammen i nakken. Press hodet litt bakover og skuldrebladene inn mot hverandre og du vil merke at det spenner seg i nakken og mellom skulderbladene. Hold denne øvelsen i 10 sekunder og slapp av, men hold fremdeles hendene i nakken. Slapp av i nakken og du merker at det spenner seg i nakken og ned mellom skulderbladene. Sitt i denne stillingen i 30 sekunder, mens du trekker pusten dypt og rolig. Gjenta øvelsen 1-2 ganger.

5) Strekk ut skulder og halsmuskler
Sitt på en stol og hold deg fast i setet med den ene hånden. Slapp av i skuldrene og bøy hodet og overkroppen til den motsatte siden. Men den ledige hånden trykker du skulderen ned, men ikke bruk for mye kraft. Kjenn at du strekker ut på siden av halsen, og hold denne posisjonen i 20 sekunder. Gjenta øvelsen til den samme siden og to ganger på motsatt side.

6) Beveg armene, skuldre og den øvre delen av ryggen
Stå oppreist med rett rygg. Strekk armene opp mot taket og føl at du Gjør det lang . Beveg skiftevis hendene helt inn mot kroppen og deretter helt ut til siden. Gjenta dette 15-20 ganger.

7) Beveg skuldre og den øvre delen av ryggen
Her kan du sitte eller stå etter eget valg. Bøy armene, slik at fingerspissene hviler på toppen av skuldrene. Hånd ryggen - (det motsatte av hånd flaten) skal peke opp mot taket. Gjør deretter store sirkler med albuene. Deretter gjør du det samme med megge albuene. Lag ca. 20 sirkler den ene veien, og det samme antallet sirkler den andre veien.

Nå har du lest saken, men hva synes du? Send oss en .

Mozon.no, 06.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer