Syvsovere dårligst på skolen

Et nytt studie fra Sverige viser at tenåringer som sover lenge om morgenen er de som presterer dårligst i skolearbeidet.

Publisert
Sist oppdatert

I studiet kommer det frem at det var dem som sover i gjennomsnitt 8,5 timer i ukedagene, og nesten ti timer i helgene, som presterte dårligst i forhold til skolearbeidet, skriver Dagens Medisin.

Jenter var overrepresentert i denne gruppen, og forskerne mener det antyder en sammenheng med puberteten.

Undersøkelsen i Sverige er gjort ved det Karolinska Instituetet i Solna. Studiet inkluderte 1800 ungdommer i 7.klasse. Elevene ble delt inn i fire grupper; ”kort-sovere”, ”morgenmennesker”, ”kveldsmennsker” og ”lang-sovere”.

Blant disse gruppene fant forskerne også ut at de som er mest opplagt på kveldstid, og sover lengre i helgene, i gjennomsnitt er trettere i løpet av skoledagen. Disse ungdommene har i tillegg oftere mageproblemer og hodepine. De klarer heller ikke skolearbeidet så godt som de elevene som er opplagt om morgenen.

- Ungdom som er lenge oppe om kvelden må likevel stå tidlig opp for å gå på skolen. De får søvnunderskudd. Det er klart bevisst at dem som har søvnmangel, fungerer dårligere intellektuellt, sier overlege Harald Eie ved seksjon for klinisk nevrofysiologi på Akershus universitetssykehus til Dagens Medisin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer