Skattemeldingen 2020

Ta «corona-test» av skattemeldingen

Pandemien kan ha påvirket økonomien din i større eller mindre grad det forgående året, og dét vil i så fall vise igjen i skattemeldingen du får i år. Derfor bør du rett og slett ta en «corona-test» av skattemeldingen.

OVERRASKET: Arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i Nav hadde ikke ventet så mange søknader om dagpenger. Har du vært permittert eller arbeidsledig i 2020, vil det sannsynligvis gi utslag i skattemeldingen. Les mer i saken under. Video: Øystein Sæthre Vis mer
Publisert

- Skattemeldingen for 2020 er like om hjørnet, og mens skattekortet viser hva du skal betale i skatt fram i tid, er skattemeldingen på en måte fasiten - den viser nemlig hvor mye du har betalt i skatt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dinside.

Dersom du har betalt for lite, får du restskatt - har du betalt for mye, derimot, får du noe tilbake.

Skatten du betalte i pandemiåret

Denne skattemeldingen du får i løpet av kort tid vil imidlertid være litt spesiell for mange, da den kan skille seg fra den vanlige «skatte-tralten» du er vant til. Dette er jo skattemeldingen fra det året coronaviruset rammet oss.

- Coronaåret har, blant annet, ført til permitteringer, hjemmekontor og lavere boliglånsrente. Alt dette virker inn på skattemeldingen, og derfor er det spesielt viktig å sjekke at opplysningene i den stemmer, understreker Sandmæl.

Allerede i september i fjor advarte vi deg om at du potensielt kunne gå på en real skattesmell i år grunnet de økonomiske konsekvensene av pandemien - og derfor ba vi deg sjekke og endre skattekortet.

Nå som du snart får «fasiten» i form av skattemeldingen for 2020, lister vi opp noe av det som preget pandemiåret, så får du rett og slett ta en «corona-test» på skatten din.

1. Permitteringer

Ifølge forbrukerøkonomen kan noen få redusert fjorårsskatten, for eksempel grunnet inntektsreduksjon som følge av permittering eller oppsigelse.

- Er du en av disse, bør du sjekke at inntektsgrunnlaget er riktig. Fikk du mindre inntekt i fjor, skal du jo også betale mindre skatt, sier Sandmæl.

SIKKERHETSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en solid bufferkonto. Var du permittert eller arbeidsledig i fjor, fikk du nok kjenne på enten savnet eller gleden av en slik konto... Vis mer

Når du logger inn for å se på skattemeldingen, kan du se hvilke opplysninger om deg arbeidsgiver har rapportert til Skatteetaten. I løpet av januar skal du også ha mottatt en sammenstilling av inntekter og forskuddstrekk fra arbeidsgiver og andre som betalte deg lønn eller pensjon i fjor.

Det er likevel ikke sikkert at lavere inntekt i år, for eksempel på grunn av langvarig permittering, gjør at du måtte endre skattekortet for å få riktig skattemelding. Dette er nemlig avhengig av om du skatter etter tabell eller prosenttrekk:

  • Tabellkortet vil automatisk redusere skattetrekket ditt om lønnsinntektene endrer seg. Du trenger ikke å endre skattekortet hvis det bare er lønnsinntekten som endrer seg.
  • Prosenttrekk fordrer at du må endre skattekortet selv dersom lønnsinntektene endrer seg.

2. Hjemmekontor framfor pendling

Mye hjemmekontor i fjor kan slå ut på skatten for de som vanligvis har et stort fradrag for arbeidsreiser.

De som må reise mer enn 64 kilometer for å komme på jobb, har rett til fradrag for kostnader knyttet til transport og eventuelle bompenger. Dette fradraget gis uavhengig av reelle utgifter eller hvilket kommunikasjonsmiddel du bruker til arbeidsreisene.

- Mange pendlere må altså betale mer skatt, fordi de jobbet mer hjemme i fjor og derfor hadde mindre reiseutgifter å trekke fra, sier Sandmæl.

På skattemeldingen for 2020 vil opplysninger om fradrag for reiser mellom hjem og fast arbeidssted ikke være forhåndsutfylt, opplyser Skatteetaten til Dinside - nettopp fordi mange arbeidstakere opplevde endringer i arbeidsreiser på grunn av smitteverntiltak.

I år må du derfor selv fylle ut informasjon om hvor mange dager du faktisk hadde arbeidsreiser.

Her kan du lese hvordan du beregner riktig reisefradrag:

3. Rentekutt

Dersom du har fått flere rentekutt fra banken din det siste året, kan dette gi utslag i skattemeldingen hvis du ikke endret skattekortet tidligere.

- Når boliglånsrenta går ned, vil du få lavere fradrag på skatteoppgjøret ditt. Så med mindre du går inn og oppdaterer hvor mye du betaler i gjeldsrenter på skattekortet ditt, kan dette føre til at du får en skattesmell påfølgende år, har forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand tidligere sagt til Dinside.

På skattekortet ditt står nemlig de gamle renteutgiftene oppført, noe som gir deg et altfor høyt rentefradrag. Det vil si at hvis du ikke endret dette, har du betale for lite skatt i fjor.

Når det gjelder sparepengene dine, må du betale skatt av rentebeløpet du tjener. Lavere sparerente i 2020, gjør dermed at du har tjent et mindre rentebeløp. Du betaler ikke skatt på selve sparepengene med mindre du har veldig mye - da må du betale formuesskatt.

- Mitt råd er derfor at når du får brev om renteendring fra banken, bør du gjøre det til en vane å justere dette i skattekortet med én gang, råder Sandmæl.

4. Boligverdi

Hvor lenge er det siden sist du fikk en verdivurdering av boligen din?

Er du usikker på svaret, er det trolig for lenge siden.

Ifølge Eiendom Norge ble boligåret 2020 uvanlig sterkt. For det første steg boligprisene med hele 8,7 prosent, og for det andre ble det solgt flere boliger enn noen gang - den «magiske» grensa på 100.000 solgte boliger ble nesten nådd.

Det er flere fordeler med å hente inn ny verdivurdering av boligen din, blant annet for å unngå en real skattesmell.

Les mer om denne potensielle skattesmellen, samt hvordan du får ny verdivurdering av boligen din i denne saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer