Ta en drink for hjertet

Forskning viser at et jevnt alkoholforbruk minsker risikoen for hjertesykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

En studie som ble offentliggjort tidligere denne uken viser at en eller to drinker om dagen kan være godt for hjertet.

Forskere fra Harvard har fulgt hele 38.000 menn mellom 40 og 75 år i 12 år. Resultatene er oppsiktsvekkende. De som drakk alkohol hadde mellom 35 og 40 prosent færre slag en de som ikke gjorde det.

Studien viser også at man får best resultater av å drikke hver dag - og ikke bare i helgen, melder NBC.

Så lite som en halv drink annenhver dag er nok til å redusere risikoen for slag. Om man drikker i forbindelse med et måltid eller ikke ser ikke ut til å ha noe å si.

- Det var overraskende at jevnlig alkoholforbruk var det som reduserte slagrisikoen, sa doktor Kenneth Mukamal fra Harvard University Medical School, som ledet undersøkelsen.

- Dersom man tar samme mengden alkohol og drikker den på en eller to dager i uken vil det fremdeles være godt for hjertet, men det har bare omtrent halve effekten, sier Eric Rimm, som også er tilknyttet Harvard.

Hvilken type alkohol man drikker betyr ingenting. Noen forskningsrapporter har vist at rødvin er det som er best for hjertet, men denne rapporten viser at hvitvin, øl, vodka, whisky, eller hvilken som helst annen form for alkohol har akkurat samme effekten.

Rapporten ble presentert i tirsdagens utgave av tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Noen undersøkelser har indikert at alkohol øker nivået av ”godt” kolesterol, og tynner ut blodet - som minsker risikoen for slag. Men alkohol nedbrytes temmelig raskt av kroppen, og effekten på de røde blodlegeme er over etter kort tid, sier Mukamal.

Han sier at et jevnlig, moderat alkoholkonsum er sunt fordi det holder blodet tynt.

Mukamal og andre leger la vekt på at resultatene bare gjelder folk med et moderat alkoholkonsum.

Farene med alkohol er velkjente, og kan gjøre stor skade på blant annet lever og hjerne.

- Jeg tror ikke noen lege vil anbefale pasientene sine å starte å drikke for å unngå hjertesykdommer, sier doktor Gary Francis, som leder hjerteavdelingen ved Cleveland Clinic.

- Vi må passe på at dette ikke blir en unnskyldning for å drikke store mengder. Vi vil jo ikke bytte ut et helseproblem med et annet

Mozon.no, 09.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer