Renteøkning

- Ta en helsesjekk av økonomien

Det er mye utgifter som kan ta mer av økonomien din enn det den har gjort tidligere.

RENTEHEVING: Norges Bank har satt opp renten med 0,5 prosentpoeng. Dette bør du gjøre nå ifølge Silje Sandmæl. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisen på strøm, drivstoff og matvarer har økt den siste tiden. Torsdag formiddag satte Norges Bank opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng. Etter nok en dobbel renteøkning er styringsrenta nå på 1,75 prosent.

- Det kan bety at boliglånet blir dyrere. Som regel følger boliglånsrenta etter når styringsrenta settes opp, og det er en del av den mekanismen som sentralbanken også ønsker. Fordi man ønsker nå at folk skal bruke mer penger på boliglånet sitt og mindre penger på varer og tjenester, sånn at prisene forhåpentligvis går ned, forklarer forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Dette bør du gjøre nå

- Nå er det ekstremt viktig å ta en helsesjekk av økonomien, fordi nå er vi nødt til å se hva vi tåler og ikke. Sett opp det budsjettet som høres veldig kjedelig ut, sier forbrukerøkonomen.

Det er få nordmenn som setter opp et budsjett, faktisk er det kun to av ti setter opp et budsjett. Sandmæl har derfor en klar beskjed til folket.

- Nå er det på tide. Hvis vi ikke har et budsjett, kan det fort gå galt fordi da har man ikke satt av penger til det man må bruke penger på, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer