Renteøkning

- Ta en helsesjekk av økonomien

Det er mye utgifter som kan ta mer av økonomien din enn det den har gjort tidligere.

RENTEHEVING: Norges Bank har satt opp renten med 0,5 prosentpoeng. Dette bør du gjøre nå ifølge Silje Sandmæl. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisen på strøm, drivstoff og matvarer har økt den siste tiden. Torsdag formiddag satte Norges Bank opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng. Etter nok en dobbel renteøkning er styringsrenta nå på 1,75 prosent.

- Det kan bety at boliglånet blir dyrere. Som regel følger boliglånsrenta etter når styringsrenta settes opp, og det er en del av den mekanismen som sentralbanken også ønsker. Fordi man ønsker nå at folk skal bruke mer penger på boliglånet sitt og mindre penger på varer og tjenester, sånn at prisene forhåpentligvis går ned, forklarer forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Dette bør du gjøre nå

- Nå er det ekstremt viktig å ta en helsesjekk av økonomien, fordi nå er vi nødt til å se hva vi tåler og ikke. Sett opp det budsjettet som høres veldig kjedelig ut, sier forbrukerøkonomen.

Det er få nordmenn som setter opp et budsjett, faktisk er det kun to av ti setter opp et budsjett. Sandmæl har derfor en klar beskjed til folket.

- Nå er det på tide. Hvis vi ikke har et budsjett, kan det fort gå galt fordi da har man ikke satt av penger til det man må bruke penger på, forklarer hun.

Sett av mer i bufferkonto

Bør man ha mer i bufferkonto nå som renta har økt?

- Jeg vil si at svaret på det er ja. Grunnen til det er fordi nå har vi sett at strømprisene kan løpe løpsk. Det er mye utgifter som kan ta mer av økonomien din enn det den har gjort tidligere. Bensinsprisene går også som en rekyl i perioder og boliglånsrenta er spådd at den skal fortsatt øke. Derfor er svaret ja, nå bør du ha en større buffer, fordi ting er uforsigbart og ting vil øke, sier Sandmæl.

Siljes 3 beste sparetips

1. Ta en gjennomgang av avtalene dine. Det bør du gjøre minst en gang i året, så ta å start med å gå gjennom forsikringene dine, lånerenta, mobil, strøm og se om du kan få bedre betingelser. Her kan det være mye penger å hente. Jeg tror ikke jeg har gått gjennom en økonomi uten at jeg hentet alt fra 100 til 1000 lapper på å gå gjennom de tingene.

2. Hver gang du skal gå til innkjøp av noe, er du nødt til å stille deg spørsmålet om du trenger det. Må jeg ha dette her eller er det bare noe jeg har lyst på? Det gjelder både mat og klær og alt. Så er jo det spesielt mat og avtaler man kan spare mest på.

3. Sett opp et budsjett.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer