Ta en lur på jobben

Det øker prestasjons-evnene og kan redde liv, sier eksperter.

Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det tabu å sove på jobben, men i Japan har middagsluren på jobben blitt en trend. Der har arbeidsgiverne funnet ut at prestasjonsevnen øker om man er utvilt.

Men luren må ikke vare lenger enn én halvtime - da går man inn i en dyp søvn og det blir vanskelige å våkne igjen.

Også i USA er middagsluren gjeninnført. Dette er mye takket være Tom Deluca.

Tom Deluca er psykolog og er mannen bak navnet "power napping" , noe som på norsk vil bli noe slikt som "kraftlur" eller "oppladingslur". Deluca har de siste fem årene reist rundt i USA med sitt budskap:

Slå av hjernen fra 20 til 30 minutter hver dag, ta en liten lur, en ”power nap”, og få nye krefter til resten av dagens gjøremål.

Tom Deluca har tatt patent på begrepet ”power napping”, som flere amerikanske bedrifter nå har startet med. Hans utgangspunkt er at mennesker ikke kan fungere en hel dag uten å hvile hjernen. Det er ikke en revolusjonerende påstand, men faktisk noe mange hjerneforskere har hevdet gjennom mange år.

NASAs forskning viser blant annet at piloter er mer oppmerksomme etter en 25 minutters søvn. Det nye er at Tom Deluca har gjort det akseptabelt på hvile seg midt på dagen.

- Power napping hjelper folk til raskt å komme ned i en dyp avslappet tilstand et kort øyeblikk. Dette kan være nyttig måte å komme gjennom dagen på i vår ellers så stressete tilværelse, sier Tom Deluca til USA Today.

Power napping kan være en livredder for alle som er stresset og sover dårlig. Det viktigste er at ved å koble ut og la hjernen få hvile, forebygger du mange stressykdommer.

- Det kan være vanskelig å praktisere, fordi man lett blir ansett som lat, hvis man tar seg en liten høneblund. Men jeg tror at noen minutter på øyet midt på dagen i arbeidstiden gjør oss alle mer effektive. Og av det blir det bedre arbeidskraft, sier Deluca.

Mozon.no, 17.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer