Ta en tistel når leveren går i fistel

Hvis leveren har fått mye å jobbe med, som for eksempel mye medisiner, alkohol eller fet mat, kan det lønne seg å rense den. Det gjøres enkelt med mariatistel.

Publisert
Sist oppdatert

Ta en tistel når leveren går i fistel
Hvis leveren har fått mye å jobbe med, som for eksempel mye medisiner, alkohol eller fet mat, kan det lønne seg å rense den. Det gjøres enkelt med mariatistel.

Mariatistel er blitt brukt i hundrevis av år mot leverskader. Særlig i sørlige land i Europa, som Tyskland, Frankrike og Belgia, har den vært en kjent del av folkemedisinen.

Legenden sier at mariatistelen grodde på et sted der jomfru Maria sølte noen dråper brystmelk. Den er blitt brukt mot lever-, lunge- og gallesykdommer, gulsot, hepatitt og migrene. Også psoriatikere kan ha nytte av den.

Tistelen inneholder en del virkestoffer som går under samlebetegnelsen flavonoider. Særlig i frøene, men også i bladene til tistelen, er det et stoff som heter silymarin.

Silymarin har en rekke gode effekter på leveren.

Flere forsøk, både på mennesker og dyr, har vist at den motvirker fordøyelsesproblemer som skyldes leverskade, renser leveren og hjelper til med å bygge opp skadet levervev.

Mariatistelens silymarin øker leverens innhold av tre aminosyrer, som sammen sørger for at giftstoffene ikke trenger inn i den enkelte levercellen. I tillegg til å fremme nydannelsen av leverceller har den også en betennelsesdempende effekt.

Særlig pasienter med fettlever har hatt gode resultater med tilskudd av mariatistel, og i skolemedisinen blir den brukt til akutt behandling ved fluesoppforgiftning. Da blir virkestoffet silymarin gitt intravenøst.

Man kan spise tistelen hel, men den enkleste måten å få i seg de gode stoffene på er gjennom ekstrakter, kapsler og tabletter, som fåes kjøpt i de fleste helsekostbutikker.

Mozon.no, 03.04.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer