Ta fri fra livet et helt år

Når du ikke har realisert drømmen om et friår for lenge siden, er det kanskje fordi det virker helt umulig å skaffe pengene. Her går vi analytisk til verks, og viser deg veien.

Publisert
Sist oppdatert


Tenk deg om - hvor stort er egentlig problemet?

Kategoriene i Statens Institutt for forbruksforsknings husholdningsbudsjett gir deg noen knagger for å tenke over hva dine daglige utgifter trolig består av her hjemme:

Ta fri fra livet et helt år


1. Mat og drikke
2. Klær og sko
3. Helse og hygiene
4. Lek og fritid
5. Telefon, mediebruk, fritidsartikler
6. Bilkostnader - drift og vedlikehold
7. Barnehage
8. Bolig, strøm og andre boutgifter. (som f. eks. vedlikehold)
9. Tobakk og alkohol
10. Videregående skolegang
11. Helsetjenester
12. Kostbare, utstyrskrevende fritidsinteresser
13. Feriereiser
14. Feiring av begivenheter, gaver

De aller fleste utgiftene ovenfor er av typen "variable". Det vil si at de bortfaller her hjemme hvis du oppholder deg i et annet land. De eneste utgiftene du ikke kan rømme fra hvis du flytter er:

1. Boliglånet
2. Fastleddene i strøm- og telefonregningene
3. Faste bilkostnader, bla. årsavgiften.

Ettersom boliglånet er det som "drar" her, vil vi først og fremst konsentrere oss om å løse det problemet.

Minimumsbudsjettet

Utgiftene ved et normalt boliglån (annuitet 20 år) på 1 million kroner, vil med dagens renter være omtrent 5.000 kroner per måned før skatt. Av dette er omtrent 2.000 kroner renter de første årene, følgelig er utgiftene som vil løpe her hjemme mens du er borte omtrent 4.500 kroner etter skatt.

I følge presseansvarlig for DnBs personmarked Eivind Grønstad, er det en helt kurant sak for folk med en ordnet personlig økonomi å få innvilget avdragsfrihet i et år for å ta et sabbatsår.

- Vi innvilger jo inntil fem års avdragsfrihet til førstegangsetablerere. Og søknader for personer som allerede har betjent et lån over en viss tid, vil derfor være enda mer kurante, sier han. Men han understreker sterkt at folk må ta kontakt med banken for å kartlegge mulighetene, før de sier fra seg jobben.

Med avdragsfrihet på boliglånet, er de faste utgiftene redusert til grovt sett 1.500 kroner måneden.

Levekostnader

Levekostnadene der du bor, vil selvsagt variere med;

  • prisnivået i landet du skal til,

  • om du tar med barn eller ikke, og

  • standarden du ønsker å leve på.
For å skaffe et "gulv" for levekostnader, legger vi imidlertid til grunn våre anonyme seilvenner-kilders opplysninger om at det koster omtrent 120.000 i året å ha et nøkternt, men moderat liv for to i seilbåt et helt år - eksklusive båtkostnader, men inklusive rødvin. Dette vil si at du må skaffe til veie minimum 10.000 kroner måneden etter skatt for å dekke levekostnadene for to.

Etter disse forutsetningene, er minimumsbudsjettet nede i 11 - 12.000 kroner i måneden for to voksne, men ubegrenset oppad, spesielt hvis sabbatsåret inkluderer barn.

Har du barn som du ønsker å ta med, er skolepenger og oppholdsutgifter til barna blant utgiftene som kan trekke budsjettet oppover. Innenfor EØS-området, har du krav på offentlig skolegang i det landet du oppholder deg i. Fylkesmannen i Oslo og Akershus opplyser at du selv kan ta ansvaret for skoleundervisningen av barna, men at forutsetningene må avklares med kommunen der du bor.

Inndekningen

Eier du en bolig, er løsningen opplagt: lei den ut. Du kan til og med slippe skatt hvis du tar sabbatsåret fra sommer til sommer.

Vær imidlertid forsiktig med hvor høyt du setter husleien. Leier du ut en bolig til under markedsleie, kan gevinsten bli at leieinntektene blir mer pålitelige. Tar du full markedsleie eller for den saks skyld mer, og leieboeren flytter, kan det ta en måned å få inn en ny leieboer. En eller flere måneder uten leieinntekter kan koste deg mer enn du tjener på den høye leien, for ikke å snakke om at du må kaste bort sabbatstiden med å administrere deg fram til en ny leietaker. Her får du våre 20 nyttigste råd til utleiere.

Før du kaster loss, må du også forsikre deg om at pensjonen din og andre forsikringer holdes i orden mens du er borte. Les mer her

Ta et pensjonistår

Skulle du trenge mer inndekning enn leieinntektene klarer å gi, kan du vurdere å utvide boliglånet, slik smarte pensjonister gjør.

Da gjør du følgende:

Trykk her for å sjekke hva din bolig er verdt i dag

.
Har restgjelden på boliglånet krøpet et stykke under 80 eller i beste fall 60 prosent, har du her en brilliant mulighet til å få fullfinansiert et år fri.

Utdanning?

Hittil har vi forutsatt at du skal drive dank i sabbatsåret, men mange vil synes det er mye mer givende å videreutdanne seg i stedet. Er du blant dem, har skattelovginingen langt på vei løst problemet for både arbeidsgiver og deg.

Forskrift av 19.11.99 til skatteloven sier nemlig at arbeidsgiver kan skattefritt dekke inntil 20 måneders studietid, som i praksis er to års utdannelse (fire semestre). Får du arbeidsgiver med på dette prosjektet, kan du få dekket undervisning, eksamensavgift, skolebøker, reise til undervisningsstedet, merkostnader til opphold, og mere til. I tillegg, kommer du tilbake enda klokere, og enda mer verdt i arbeidsmarkedet.

Les mer på DinSide Reise:
Familien Haugland solgte bilen og kjøpte seg et halvt år i Stillehavet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer