Ta fri fra livet et helt år

Når du ikke har realisert drømmen om et friår for lenge siden, er det kanskje fordi det virker helt umulig å skaffe pengene. Her går vi analytisk til verks, og viser deg veien.

Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg om - hvor stort er egentlig problemet?

Kategoriene i Statens Institutt for forbruksforsknings husholdningsbudsjett gir deg noen knagger for å tenke over hva dine daglige utgifter trolig består av her hjemme:

1. Mat og drikke2. Klær og sko3. Helse og hygiene4. Lek og fritid5. Telefon, mediebruk, fritidsartikler6. Bilkostnader - drift og vedlikehold7. Barnehage8. Bolig, strøm og andre boutgifter. (som f. eks. vedlikehold) 9. Tobakk og alkohol 10. Videregående skolegang 11. Helsetjenester 12. Kostbare, utstyrskrevende fritidsinteresser 13. Feriereiser 14. Feiring av begivenheter, gaver

De aller fleste utgiftene ovenfor er av typen "variable". Det vil si at de bortfaller her hjemme hvis du oppholder deg i et annet land. De eneste utgiftene du ikke kan rømme fra hvis du flytter er:

1. Boliglånet 2. Fastleddene i strøm- og telefonregningene3. Faste bilkostnader, bla. årsavgiften.

Ettersom boliglånet er det som "drar" her, vil vi først og fremst konsentrere oss om å løse det problemet.

Minimumsbudsjettet

Utgiftene ved et normalt boliglån (annuitet 20 år) på 1 million kroner, vil med dagens renter være omtrent 5.000 kroner per måned før skatt. Av dette er omtrent 2.000 kroner renter de første årene, følgelig er utgiftene som vil løpe her hjemme mens du er borte omtrent 4.500 kroner etter skatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer