Ta knekken på forkjølelsen

Hoste og snørr er et sikkert vårtegn her i Norge. Her er de ti beste rådene for å takle forkjølelsen når du ligger utslått med druer og ukeblader.

Publisert
Sist oppdatert

Det er et fascinerende fenomen at mens noen går friske og raske rundt hele året blir andre slått i bakken av forkjølelse hver vinter.

Ikke så farlig
For noen kan forkjølelse og den litt tyngre influensaen bli et alvorlig problem. Men de fleste av oss får bare slå oss til ro med at det blir noen kjedelige dager i sengen.

Erfaring tyder på at det også er forskjell mellom kjønnene i hvordan man takler noen dagers sykdom. Uten å ha noen særlig vitenskaplig dekning vil jeg påstå at det såkalt svake kjønn står overlegent i å håndtere forkjølelsen. Eller som min mor liker å formulere det: -Det er jo ikke noe her i verden som er så sykt som en syk mann.

Men uansett kjønn eller alder - her er Mozons ti beste tips for deg som vil klare deg gjennom forkjølelsen så godt som mulig:

1) Gode og dårlige symptomer
Når du er forkjølet må du huske på at noen av symptomene på sykdommen faktisk spiller på ditt lag. Feber er en reaksjon i kroppen som gjør det lettere å bekjempe basseluskene. Hoste bidrar til å rense luftveiene og holde uhumskheter vekk fra lungene. Moderat feber og hoste bør derfor ikke nødvendigvis medisineres.

Eksempler på tilstander hvor du bør vurdere medisiner er høy feber og tørrhoste som irriterer slimhinnene. Febernedsettende og hostedempende midler kan du få på ethvert apotek.

2) Puss nesa gutt!
Det er viktig at du pusser nesen regelmessig fremfor å snirfle slimet tilbake i neseborene. Men om du blåser for hardt kan du presse bakterier inn i kanaler som kan føre til sinusproblemer eller ørebetennelse. Derfor skal du pusse nesen på denne måten: Dekk et nesebor med en finger og blås FORSIKTIG gjennom det andre. Gjenta ofte.

3) Saltvann for tett nese
Når nesa er tett kan du forsøke å rense kanalene med lunkent saltvann. Her er en populær oppskrift: Bland en teskje salt og en knivsodd bakepulver i en desiliter vann. Bruk en sprutemekanisme til å få vannet opp i nesen og la det renne ut igjen. Gjenta flere ganger i hvert nesebor.

At saltvann er smart for tett nese bekreftes av dykkere som gjerne stikker hodet under vann og trekker inn gjennom nesen før dykket. Det er ikke så behagelig men svært så effektivt i å løse opp slim i nesen og kanalene til bihuler og øre.

4) Ta det rolig
Når du er forkjølet skal du tillate deg å ta det litt rolig I noen dager. Hold deg varm og sov så mye som du trenger så gir du kroppen din en god sjanse til å bekjempe bakteriene.

5) Gurgle
Saltvann er ikke bare bra i nesen, du kan også bruke dette til å gurgle halsen med. Eller du kan lage en egen gurglemix med sitronjuice, varmt vann og honning som du rører godt sammen. Dette kan redusere kløe i halsen.

6) Varme drikker
En stor kopp glovarm te er ikke det dummeste for å løse opp i slimhinnene i nesen og halsen. En god gammeldags toddy kan du lage av varm te eller solbærsaft med honning og en god skvett rødvin eller whisky. Husk bare å ta det rolig med antallet toddyer, alkohol i store mengder er ikke å anbefale for en syk kropp.

7) Damp er bra
Når du er slapp og tett i hodet kan det være lindrende med litt vanndamp. Ta en varm dusj om du orker, eller stikk hodet over en bolle kokvarmt vann med eucalyptus og dekk til med et håndkle.

8) Salve under nesen
Selv om du pusser nesen forsiktig slik det er beskrevet I punkt 2 kan det oppstå sår under nesen. En salve med mentol, kamfer eller eucalyptus kan lindre sår nese og bidra til å holde luftveiene åpne.

9) Ammunisjon til immunforsvaret
Når kroppen sloss mot virus og bakterier finnes det en hel masse smarte ting som du kan spise for å hjelpe på prosessen. Hvitløk er en gammel klassiker som regnes for å være styrkende på immunforsvaret.

Kanel skal ha en antibakteriell effekt og gir litt ekstra gass mot virus. Svarthyll og solhatt er medikamenter som kan redusere sykdomstiden og er spesielt egnet ved forkjølelse og influensa.

Bukkhornsfrø skal være bra for å unngå problemer med bihuler og tett nese, det virker slimløsende og hostedempende på kroppen din. Om du ikke finner disse stoffene i nærbutikken kan du sikkert få tak i godsakene i nærmeste helsekostbutikk.

10) Vær snill med deg selv
Det siste og viktigste rådet ved forkjølelse er å gjøre opplevelsen så hyggelig som mulig. Du vil antageligvis hoste og snørre deg gjennom de nærmeste dagene i sengen, så det er like greit å legge til rette for at det blir litt hyggelig.

Ukeblader og tegneserier er passende litteratur for selvmedlidende og febersyke pasienter. Store mengder te, brus og vann bør komme pasientens vei sammen med litt snacks som frukt, sjokolade og annet godt. Om du ikke orker store måltider er det helt greit men husk at du trenger litt næring for å hjelpe kroppen i å bekjempe bakterier og virus. Kyllingsuppe er et eksempel på næringsrik og lettspist febermat.

Mozon 27.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer