Ta med disse kortene på ferie

Pass og førerkort er vel og bra. Men ta også med disse fire kortene.

Smart å ta med både bankkort og kredittkort, men oppbevar dem gjerne hver for seg, og bruk dem på riktig sted. Foto: Colourbox.com
Smart å ta med både bankkort og kredittkort, men oppbevar dem gjerne hver for seg, og bruk dem på riktig sted. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For at ferien skal gå greiest mulig for seg, legger de fleste planer i god tid. Men så står man der på reisemålet, og oppdager at man har glemt noe viktig. Disse kortene bør du ta med, og her er grunnen.

  • Bankkort OG kredittkort
  • Europeisk helsetrygdkort
  • Reiseforsikringsbevis

Bank- og kredittkort

Det kan være smart å ta med flere betalingskort. For det første vil du kunne oppleve at enkelte brukersteder i utlandet ikke tar alle typer kort. For det andre er det greit med flere om du skulle oppleve at et av kortene ikke virker, eller at du mister eller blir frastjålet kortet.

Første bud er imidlertid å oppbevare kortene på forskjellige steder.

Sjekk kortene og sperrene

Før avreise til ferieparadiset er det smart å notere ned telefonnumrene til bankens eller kredittkortselskapets sperretjeneste, slik at du raskt kan få sperret kort som blir stjålet.

Sjekk også at utløpsdatoen på kortet ditt ikke er rett rundt hjørnet, selv om bankene pleier være flinke å sende ut nytt kort før det gamle utløper. Da må du i så fall huske å aktivere det nye kortet i nettbanken.

Opphev eventuelle regionsperrer for landet eller landene du skal besøke.


Så gjelder det å bruke riktig kort på rett sted. Betaler du ferien med kredittkort er du både sikret penger tilbake dersom flyselskapet skulle gå konkurs, og du kan få hjelp dersom noen har forsøkt å svindle deg for penger på turen. Dessuten kan du få reiseforsikring om du betaler mer enn halve transportkostnaden med kredittkort.

Husk å betale i lokal kurs og ikke i norske kroner, om du blir tilbudt dette. Betaler du i NOK får du butikkens egen kurs og ikke bankens, og det er sjelden det mest gunstige.

Men - bruk for all del ikke kredittkortet til uttak av penger i minibanken. Dette fordi renten løper allerede fra uttaksdatoen, for de aller fleste kredittkortene.

Derfor bør du ikke ha for store beløp på kortet: Tøm kontoen før tyven gjør det

Helsetrygdkortet

Det er svært lett å skaffe seg et europeisk helsetrygdkort. På nett ligger det bare ett klikk unna, om du går til denne adressen. Og er du gift, registrert partner og/eller har barn, kan du bestille for disse samtidig. Det eneste du trenger er å taste inn ditt 11-sifrede fødselsnummer, så kommer kortet eller kortene innen ti dager til din folkeregistrerte adresse. Kortet skal sikre deg helsetjenester på linje med landets innbyggere i land i EØS-området samt Sveits.

Helsetrygdkortet er  svært lett å bestille, men det kan ta inntil ti dager å få det i posten. Foto: BERIT B. NJARGA
Helsetrygdkortet er svært lett å bestille, men det kan ta inntil ti dager å få det i posten. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Rekker du ikke få kortet i tide, bør du notere følgende telefonnummer til HELFOs servicesenter: 00 47 33 51 22 80.

– Dersom du får behov for nødvendig medisinsk behandling og ikke har med deg helsetrygdkortet, ringer du dette telefonnummeret og ber HELFO servicesenter sende en hasteblankett via telefaks til sykehuset eller legesenteret der du er. Denne hasteblanketten gir deg de samme rettighetene som helsetrygdkortet, forklarer Jørgen Sætre i HELFO i en artikkel på HELFOs nettsider.

Bevis på at du har reiseforsikring

Trygdebeviset er imidlertid ikke alltid tilstrekkelig for å få gode helsetjenester. Mange reiser til land som ikke er omfattet av ordningen, og i mange land ligger tjenestenivået langt under det du forventer fra Norge. Du bør derfor ha reiseforsikring i tillegg.

– Reiser du utenom EØS-området, er det bare reiseforsikring som dekker deg. Sykehusopphold eller hjemtransport med ambulansefly kan fort koste hundretusener, advarte forsikringsselskapet Tryg i fjor sommer.

Tidligere denne uken fikk EU et nytt medlemsland, Kroatia, men nordmenn som reiser dit er foreløpig ikke omfattet av helsetrygdordningen, og må sørge for å ha reiseforsikring.

Flere grunner til å ha reiseforsikring

Forsikringspapirer eller forsikringsbevis i kortformat er lett å ta med på tur, og gir viktig og rask informasjon til lege eller sykehuset du besøker. Slik sparer du deg noen telefoner, og sikrer at du får de tjenestene du har krav på som kunde av ditt forsikringsselskap.

Sjekk før du krysser av: Denne reiseforsikringen kan du droppe

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer