Ta sexpause? Bare vrøvl!

Norsk sexolog rister på hodet av ny bok.

Avholdenhet er langt ifra ukjent og har vært brukt i terapi siden 1960-tallet.  Illustrasjonsfoto: Colourbox  Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Avholdenhet er langt ifra ukjent og har vært brukt i terapi siden 1960-tallet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Veldig få unge, spreke menn vil være enig i at avholdenhet er en god idé.


Det er den amerikanske sexologen, Ian Kerner, som skaper debatt. I boka Sex Detox anbefaler han folk til å ta en sexpause for å avdekke samlivsproblemer.

Når det kommer til sex, dating og forhold hender det nemlig at vi roter det så mye til, at den eneste utveien er å begynne helt på nytt, mener han.

Sex- eller datepausen vil fungere omtrent som en faste: den virker avgiftende og påvirker både tankene dine og kroppen din. Pausen gjør det også mulig å se om sexen tildekker andre problemer, skriver den svenske avisa Expressen.

Hva kan du om sex? Ta testen her.

- Bare vrøvl
Sexolog Åsa Rytter Evensen er langt ifra enig i at 30 dagers avholdenhet bør gis som et generelt råd.

- Det er bare vrøvl. Hvis man sliter, er det ofte slik at jo lengre man er avholdende, jo verre blir det. Veldig få unge, spreke menn vil være enig i at avholdenhet er en god idé. Men selvsagt skal man ikke ha sex hvis man ikke har lyst, sier hun.

Løsningen vil ofte være svært individuell, alt etter hva problemet består i, mener Rytter Evensen.

- Et godt råd er at alle parter legger godviljen til, og hvis man har kommet inn i en bakevje, bør man søke råd, sier hun.

Les også: Derfor har du ikke sex

Avholdenhet er langt ifra ukjent og har vært brukt i terapi siden 1960-tallet.  Illustrasjonsfoto: Colourbox  Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Avholdenhet er langt ifra ukjent og har vært brukt i terapi siden 1960-tallet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


- Vanlig metode
Ifølge sexolog Gro Isachsen er avholdenhet imidlertid langt ifra ukjent og har vært brukt i terapi siden 1960-tallet.

- Jeg bruker akkurat samme metode på veldig mange par som har mistet lysten. En tenkepause uten forventninger om sex kan være veldig hjelpsom for mange. Det er også viktig å føle på at det er mange andre kvaliteter enn sex i forholdet, sier hun til DinSide Helse.

I sølibatperioden bør hver enkelt reflektere over sin egen seksualitet, ifølge Kerner. Hvordan var det egentlig den første gangen du hadde sex? Hvordan har forholdet til dine tidligere partnere vært? Hva var det som tiltrakk deg ved din nåværende partner og hva har eventuelt forandret seg siden da?

Les også: Få futt og fart i forholdet

Tilbud og etterspørsel
Gevinsten ved en sexpause vil bli en bedre forståelse for hvordan du opplever og ser på sex og hvordan det påvirker forholdet ditt, hevder Kerner.

Isachsen opplever at menn som vil ha mye sex og kvinner som har fått overdose eller føler press, er det vanlige scenarioet.

- Mange trenger å kjenne på sin egen tenning, og det får de ikke til hvis tilbudet er der hele tida. Får de derimot fred og ro, er det lettere å oppdage at lysten er der, og å forsterke det som fungerer i forholdet, forklarer hun.

Hvor lang tid pausen bør være på, varierer imidlertid fra person til person, og man bør ikke holde seg helt borte fra hverandre, påpeker Isachsen. En forsiktig tilnærming som blir mer erotisk etter hvert, er det beste, mener hun.

Les også: - Her er G-punktet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer