- Ta sommerferien med ro

Renten skal ikke opp i august.

Publisert
Sist oppdatert

Norske lånekunder kan puste lettet ut i sommer. Det blir ingen renteøkning i august, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

- Vi kan ta sommerferien med ro. Faren for en renteøkning tidlig i høst er redusert kraftig, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NTB.

Slik slår du knockout på effekten av renteøkningene

Han mener det ikke er noen grunn til at Norges Bank skal vurdere situasjonen annerledes nå enn ved siste rentemøte. Da ble det antydet at sannsynligheten for at renta settes opp en gang til i høst, er 50 prosent.

Årsaken til at Juel tror lånekunder slipper å få svi allerede i august, er prisveksten som var noe lavere i juni enn ventet. Den totale prisveksten var 3,4 prosent fra juni i fjor til juni i år, Norges Bank spådde 3,9 prosent.

Ser man bort fra energivarer, som Norges Bank gjør når de vurderer om renta skal opp eller ned, var prisstigningen 2,4 prosent. Norges Banks mål er en lav og stabil inflasjon som holder seg nær 2,5 prosent.

Renta opp i høst

Men selv om det ikke er noe som tyder på rentehopp allerede i august, passer Steinar Juel på å helle smålunkent vann i årene på overoptimistiske lånekunder.

- Det er fortsatt stor sjanse for en renteøkning senere i høst, det har jo Norges Bank delvis gitt uttrykk for. Men hadde inflasjonen tatt av skikkelig nå, så kunne renteøkningen kommet tidligere, sier sjeføkonomen.

Nordea ser for seg at renta vil settes opp 0,25 prosentpoeng til 6 prosent på rentemøtet i oktober og at renta vil ligge på det nivået et års tid.

- Om halvannet år tror vi renta vil settes ned, når veksten i økonomien har avtatt og inflasjonsbildet er blitt mindre truende, sier Juel.

Hva gjør du om du ikke klarer renteøkningene?

Flyprishopp

Lavere matvarepriser må ta skylden for at kjerneinflasjonen ble marginalt mindre enn ventet i juni. Men prishoppet 1. juli vil mest sannsynlig sende matprisene oppover igjen allerede neste måned. Prisnedgang på klær, møbler og lyd- og bildeprodukter bidro også til å dempe prisveksten forrige måned.

I den andre enden av skalaen hadde vi flybillettprisene som gjorde et byks på hele 25,7 prosent fra mai til juni, viser de ferske tallene fra Statistisk sentralbyrå. Det var særlig billettprisene på utenlandsreiser som ble dyrere, men også pakketurene ble markant mer kostbare i perioden.

Hoveddelen av prisøkningen det siste året kommer fra prisene på elektrisitet, fyringsolje og annet brensel som økte med 17,5 prosent. Prisene på drivstoff og smøremidler steg 12,7 prosent. Etter flere måneder med nedgang steg elektrisitetsprisene, medregnet nettleie, 1 prosent i juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer