Ta to kaffe etter lunsj

Vår biologiske døgnrytme gjør oss merkbart sløvere etter lunsjtid. Professor Jan Snel er ekspert på kaffens virkninger og sier at to kopper kaffe er nok til å unngå nedturen.

Publisert
Sist oppdatert

Ved 04-tiden på natten er menneskekroppen på lavgir fra naturens side. Rundt 11 på formiddagen er vi på topp, men rett etter lunsj starter nedturen. Bevisst kaffedrikking på dette tidspunktet kan være lurt.

- Omtrent to kopper vanlig kaffe, eller 200 milligram koffein, tar vekk mye av sløvheten vi opplever rett etter lunsj. Vi blir mindre trøtte og mer opplagte, forteller professor Jan Snel ved Universitetet i Amsterdam til nyhetsbyrået Newswire.

Professoren er leder for en stor tverrfaglig forskerstab ved Universitetet i Amsterdam. Her undersøker forskerne reaksjonene til forsøkspersoner som får koffeinholdig kaffe kontra reaksjonene når de blir servert kaffe uten koffein. Deltakerne får ikke vite hvilken type kaffe de drikker.

- Etter tre kvarter kjører vi forskjellige tester for å måle virkningene. Det viser seg gang på gang at de som har fått i seg koffein blant annet klarer å bearbeide informasjon raskere og beholde oppmerksomheten lenger, sier Snel. Det forskes spesielt på effekten av 200 milligram koffein, siden dette tilsvarer en vanlig dose i det daglige.

Kroppens klokke
Overlege Olav Skatvedt ved Søvnklinikken Omnia i Oslo er enig i at kaffe etter lunsj er lurt for å kompensere for trettheten som melder seg.

- Det er ikke noen tvil om at kaffe er en oppkvikker som kan gjøre virkningene av den biologiske døgnrytmen mindre. Menneskekroppen deler døgnet inn i fire. Vi er lengst nede sent på natten, og på topp i 10-11-tiden på formiddagen. En mildere, men tilsvarende bunn og topp har vi henholdsvis rundt klokken 15 på ettermiddagen og i 19-20-tiden på kvelden, sier Skatvedt.

Søvneksperten opplyser at søvnmangel er et stort problem i Norge.

- Over halvparten av oss får for lite søvn. Vi legger oss for sent og står opp for tidlig i forhold til kroppens behov, sier Skatvedt, som understreker at morgenkaffen har sin misjon for å hjelpe oss i gang om morgenen.

Oppkvikkende lukt
Professor Jan Snel opplyser at koffeintabletter ikke kan erstatte kaffe.

- Å drikke kaffe er ikke det samme som å putte i seg koffein. Vi har også gjort forsøk som viser at bare lukten av kaffe fremkaller noe av de samme effektene som koffeinet gjør, sier den nederlandske professoren. Han mener duften av nylaget kaffe gir en oppkvikkende psykologisk effekt på grunn av forventningene vi har til drikken.

Han understreker dette med å vise til at kaffe nytes til forskjellige formål:

- Vi drikker kaffe for å våkne, men også for å slappe av. Forsøkene våre viser alltid at noen blir roligere i gitte situasjoner til tross for koffeinets oppkvikkende virkninger. Altså virker situasjonen ofte sterkere enn koffeinet, sier Snel.

Mozon.no, 22.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer