Ta tran året rundt

Tidligere slapp man å ta tran i måneder uten r – men det er det slutt på nå.

Hvis du gjør som Helsedirektoratet vil, får du ingen sommerpause fra tranen mer. Foto: colourbox.com
Hvis du gjør som Helsedirektoratet vil, får du ingen sommerpause fra tranen mer. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lenge var huskeregelen at man bare trengte å ta tran i månedene med navn som inneholder bokstaven r. Man var med andre ord fritatt i den lyseste årstiden, fra mai til august. Men nå anbefaler Helsedirektoratet at man tar tran hele året, skriver Dagens Medisin.

Les også: Tid for tran

D-vitamin dannes i huden når den blir utsatt for sollys, men her oppe i nord klarer vi ikke å danne D-vitamin selv i vintermånedene, da sola står for lavt på himmelen. Det er også derfor man tradisjonelt har anbefalt inntak av tran om vinteren, slik at vi får i oss nok D-vitamin selv om sola ikke skinner. Men nå ser altså Helsedirektoratet gjerne at du tar tran også om sommeren.

Les også: Vitaminet som holder deg ung

D-vitaminmangel kan være farlig

Ifølge Helsedirektoratet bør barn mellom 1 og 24 måneder og eldre over 60 år få i seg 10 mg D-vitamin hver dag, mens barn og voksne mellom 2 og 60 år kan nøye seg med 7,5 mg.

Vi trenger D-vitamin for å opprettholde en normal benmetabolisme. Alvorlig mangel på vitaminet kan føre til skader på skjelettet, som rakitt, beinskjørhet og brudd. Ifølge Helsedirektoratet kan også D-vitaminmangel være en medvirkende årsak til en rekke andre tilstander, som kreft, multippel sklerose og diabetes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer